Petak, 19. kolovoza 2022.

U Međimurskoj županiji sve spremno za početak školske godine

Međimurska županija je prva u Hrvatskoj koja će izdvojit po 300 kuna za srednjoškolce za nabavu radnih materijala, a osigurani su i pomoćnici u nastavi

Preporučujemo

Početak nastave u Međimurskoj županiji 7. rujna upitan je samo u jednoj školi, Srednjoj školi u Prelogu, rekao je međimurski župan Matija Posavec u srijedu i dodao da će u osnovne škole krenuti oko 9.00 učenika, a nešto manje od 4000 u srednje škole.

Istaknuo je da su ispunjeni svi prostorni, tehnički, organizacijski i financijski uvjeti za početak nastave u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Jedina škola za koju dosad nisu potvrđeni uvjeti jest Srednja škola Prelog, a hoće li ondje nastava početi u ponedjeljak, 7. rujna, bit će poznato za dva dana, u petak.

“U svim osnovnim i srednjim školama skraćuje se sat za pet minuta, za sve osnovnoškolce osigurani su udžbenici, a neke općine i gradovi osigurali su radne bilježnice ili druge materijale”, rekao je Posavec i dodao da je za sve učenike osiguran prijevoz, a za učenike i nastavnike osigurano je 27 tisuća maski.

Međimurska županija, istaknuo je, prva u Hrvatskoj izdvojit će po 300 kuna za srednjoškolce za nabavu radnih materijala, a osigurani su i pomoćnici u nastavi za 93 učenika.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Višnja Smilović podsjetila je da školska godina počinje sa strogim mjerama za djecu u školi, kojoj će maske i fizička distanca biti stresni.

“Oboljele djece zasad nemamo u županiji, ali u drugima ih ima. Na svu sreću, djeca imaju vrlo blage simptome i vrlo lako prebole, ali mogu bolest prenijeti drugima”, rekla je Smilović te podsjetila na epidemiološku situaciju u Međimurskoj županiji.

Dosad su oboljele 63 osobe, od ožujka do 10. kolovoza njih 13, a od tog datuma do danas 50. Trenutačno je aktivno 25 slučajeva. Istaknula je da je to veliki porast.

“Najveći broj tih oboljelih je unesen, s ljetovanja, iz drugih županija i iz drugih zemalja, s hodočašća. Ali kod nekoliko slučajeva imamo situaciju da se ne može zasad utvrditi način zaraze, epidemiološka anamneza je negativna i po tim kriterijima imamo lokalnu transmisiju u županiji”, rekla je Smilović i poručila da nije vrijeme za velike skupove, nego treba razmišljati o osobnoj odgovornosti u ponašanju.

- Advertisement -

Najnovije objave