Petak, 19. kolovoza 2022.

Županijski Stožer promijenio mišljenje: u kafićima i restoranima ipak nećemo morati nositi maske

Nepraktično je nositi maske u kafićima i restoranima, tamo se trebaju primjenjivati propisane mjere socijalne distance i dezinfekcije, rekli su iz Stožera

Preporučujemo

Kao što smo danas pisali, nacionalni Stožer civilne zaštite donio je odluku o uvođenju novih mjera za područje Koprivničko-križevačke županije.

Njome se, između ostalog, od ponedjeljka pa u narednih 30 dana nalaže nošenje maski za lice u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, pišu Glas Podravine i Prigorja.

To bi značilo da su od ponedjeljka maske obavezne pri boravku u, primjerice, crkvama, galerijama, kinima, na koncertima u zatvorenim prostorima, uredskim prostorima, ali i u kafićima i restoranima.

Međutim, iz županijskog Stožera civilne zaštite su kazali kako se ova odluka ne odnosi na ugostiteljske objekte.

“Nepraktično je nositi maske u kafićima i restoranima, tamo se trebaju primjenjivati propisane mjere socijalne distance i dezinfekcije. Što se tiče tvrtki, na poslodavcima je odgovornost za donošenje odluke o tome hoće li radnici nositi maske”, kazala nam je Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana. Dometnula je i kako je moguće da će se mjere mijenjati ako dođe do novih žarišta.

Ovakvo je tumačenje Stožera u najmanju ruku diskutabilno.

Naime, Opći porezni zakon u članku 44. gospodarsku djelatnost definira kao +razmjenu dobara i usluga na tržištu radi ostvarivanja prihoda, dohotka, dobiti ili drugih gospodarski procjenjivih koristi’.

Ugostitelji, dakle, nedvojbeno obavljaju gospodarsku djelatnost. Isto tako, gospodarsku djelatnost obavljaju i sve tvrtke i obrti. Prema tome, nije jasno kako je moguće da se poslodavcima ostavlja mogućnost odlučivanja o nečemu što je propisano nacionalnom odlukom.

Iz Zakona jasno proizlazi da se današnjom odlukom nacionalnog Stožera koju potpisuje potpredsjednik Vlade Davor Božinović u Koprivničko-križevačkoj županiji maske moraju nositi u ugostiteljskim objektima (osim na terasama).

Dometnimo i kako je nacionalni Stožer doslovno uvažio prijedlog za uvođenje nužnih epidemioloških mjera na području naše županije koji je lokalni Stožer uputio u ponedjeljak. I u tekstu tog prijedloga pisalo je da se mjera predlaže za sve zatvorene prostore u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju društvena događanja, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja’.

Iz svega proizlazi da se županijski Stožer ili predomislio oko toga gdje bi maske trebalo nositi ili je prijedlog koji su poslali središnjici jednostavno nepažljivo sastavljen ili se odluka krivo tumači.

- Advertisement -

Najnovije objave