Utorak, 9. kolovoza 2022.

U mjesecu smo sladoleda, a ovo sigurno niste znali o svima omiljenoj poslastici

U početku sladoled je bio hrana namijenjena bogatašima te se jeo samo u posebnim prigodama. Nakon što je hladnjak postao uobičajen dio kuhinjske opreme, odnosno kada dolazi do znatnijeg razvoja tehnologije hlađenja, sladoled postaje uobičajen desert u cijelom svijetu

Preporučujemo

U moru svjetskih dana red je da svoj dan ima i sladoled, a proslava potječe iz Amerike.

Povijest dana omiljenog deserta

Kao i mnoge druge neobične proslave, i ova potječe iz Sjedinjenih Američkih Država. Predsjednik Ronald Reagan 1984. godine proglasio je srpanj mjesecom sladoleda, a treću nedjelju u srpnju Nacionalnim danom sladoleda. Ovaj “praznik” proširio se diljem svijeta te se nastavio obilježavati i narednih godina sve do danas, što nije čudno jer nema onoga tko ne voli sladoled, pišu Međimurske novine.

Nepoznato podrijetlo

Kao poslastica i omiljeni desert, sladoled ima dugu i nejasnu povijest. Dok neki smatraju kako su upravo Kinezi začetnici najranijih inačica ovog deserta, drugi smatraju kako su Rimljani pomiješali snijeg s medom i voćem te stvorili prvi prototip sladoleda. No, sve prve verzije ne mogu se mjeriti s današnjima.

U početku sladoled je bio hrana namijenjena bogatašima te se jeo samo u posebnim prigodama. Nakon što je hladnjak postao uobičajen dio kuhinjske opreme, odnosno kada dolazi do znatnijeg razvoja tehnologije hlađenja, sladoled postaje uobičajen desert u cijelom svijetu.

Bezbroj raznovrsnih okusa

Najpopularniji okusi sladoleda su vanilija, čokolada i jagoda. No, u svijetu postoji bezbroj okusa sve do onih najbizarnijih. Neki od najluđih okusa diljem svijeta su sladoled od jaja i slanine, sladoled od gušće jetre, sladoled od češnjaka, sladoled od senfa, sladoled od jastoga, sladoled od hrena i brojni drugi.

Kako proslaviti Svjetski dan sladoled, ako već niste?

Odgovor je jednostavan – počastite sebe i druge omiljenim sladoledom! Ljeto i godišnji odmor idealno je vrijeme za opuštanje i uživanje. Još dok su velike vrućine… Bilo da se odlučite za kupljeni sladoled ili onaj domaće izrade, najbitnije je da uživate!

- Advertisement -

Najnovije objave