Četvrtak, 18. srpnja 2024.

Učeniku Emanuelu Tukaču uručena novčana nagrada za osvojenu broncu na Matematičkoj olimpijadi u Japanu

Put do bronce nije bio lak, jer je Emanuel prvo morao izboriti mjesto u šesteročlanoj ekipi Hrvatske, a u Japanu je zajedno s još 600-tinjak mladih matematičara iz čak 112 država svijeta rješavao iznimno kompleksne zadatke

- Oglas -

Nakon više od 300 sati priprema u Olimpijskoj grupi Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije, ali i brojnih sati samostalnoga rada, sada već bivši učenik Prve gimnazije Varaždin Emanuel Tukač osvojio je brončanu medalju na 64. po redu Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u srpnju u Japanu.

Put do bronce nije bio lak, jer je Emanuel prvo morao izboriti mjesto u šesteročlanoj ekipi Hrvatske, a u Japanu je zajedno s još 600-tinjak mladih matematičara iz čak 112 država svijeta rješavao iznimno kompleksne zadatke.

Na velikom uspjehu čestitala mu je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec koja je u petak u Županijskoj palači za Emanuela priredila prijem zajedno s pročelnikom upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom te njegovom zamjenicom Sanjom Herceg.

- Oglas -

Čestitke su mu uputili i ravnateljica varaždinske Prve gimnazije Janja Banić te voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić.

“Od srca čestitam Emanuelu na novom uspjehu, a čestitke upućujem i njegovim roditeljima, kao i mentorima. Doista smo jako ponosni jer je ovo već sedma medalja osvojena na međunarodnim natjecanjima u znanju. Posebno nam je drago što si se, nakon čak četiri medalje osvojene na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, ove godine kao maturant kvalificirao na svjetsko natjecanje te osvojio brončanu medalju u iznimno jako konkurenciji. Iza tebe je puno rada, nisi samo talentiran, nego i ustrajan, marljiv i uporan. Želim ti puno osobnih uspjeha, kao i uspjeha u daljnjem školovanju”, istaknula je Silvija Zagorec.

Emanuelu je uručila novčanu nagradu koja, sukladno odluci o nagrađivanju učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima Varaždinske županije, iznosi 300 eura.

Prijem za mladog matematičara Emanuela Tukača
Izvor fotografije: Varaždinska županija

Također, Emanuel će biti i stipendist Županije sve do kraja svojega školovanja, a u Centru izvrsnosti se nadaju i budući mentor novim generacijama matematičkih genijalaca iz županije.

“Zahvaljujem Varaždinskoj županiji, Centrima izvrsnosti i Prvoj gimnaziji na podršci, bez čega sigurno ne bih ostvario ovakve rezultate. Samo natjecanje u Japanu je trajalo dva dana, pri čemu smo rješavali dva ispita, svaki po 4,5 sata. Prvih pola sata do sat vremena osjeća se mala nervoza, koja potom nestaje, no nakon 4,5 sata rješavanja zadataka se osjećaš iscrpljeno. U Japanu nam je bilo jako lijepo, jer smo, uz natjecanje, imali dovoljno vremena razgledati cijeli Tokio”, rekao je Emanuel koji će školovanje nastaviti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na studiju matematike.

- Oglas -

Dodajmo i da je Emanuelov mentor u Olimpijskoj grupi Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije bio profesor Ratko Višak, a u Prvoj gimnaziji Varaždin profesor Stanko Divjak.

EMANUELOVE MEĐUNARODNE MEDALJE

  • 2021. godine – zlato na All Star American Computer Science League – informatika i dvije bronce na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, pojedinačno i ekipno
  • 2022. godina – srebro na All Star American Computer Science League i dva srebra na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, pojedinačno i ekipno
  • 2023. godina – bronca na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO 2023) u Japanu
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti