Varaždin je domaćin ovogodišnjeg 16. internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije Conpasta, koji će se održati u utorak, 4. studenog, u kongresnoj dvorani hotela Turist.
Conpasta je već obišla nekoliko gradova Hrvatske (Umag, Vodice, Karlovac, Zagreb), a Varaždin se pokazao kao izvrstan domaćin.
Visoki pokrovitelj Conpaste je Varaždinska županija i župan Anđelko Stričak, mag. oec., a županijski pokrovitelji Turistička zajednica Varaždinske županije, Obrtnička komora Varaždinske županije te Gospodarska škola Varaždin.

Generalni sponzor je Dukat d.d. Zagreb, suorganizator Podravka d.d. Koprivnica, a tu su i sponzori New MIP Mlin pekare Sisak, Kogutex Konjščina, Žitoproizvod Karlovac i drugi. Glavni medijski pokrovitelj je portal Klikaj.hr.
Tema kongresa tradicionalno je “Tjestenina – srce gastronomije”, a ove godine podtema je “Paprikaši s tjesteninama”. I ovaj, sada već 16. kongres organizira novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba.
TJESTENINE IZ ČETIRI ZEMLJE
Kongres se sastoji od stručnih predavanja, a predavači su stručnjaci Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Zagreb, Agronomskog fakulteta Zagreb, Izobraževalnog centra Piramida Maribor te gastronomski stručnjaci, zatim od stručnih radionica s degustacijama jela od tjestenine (PASTA FESTA), a sudjeluju kuhari iz Slovenije, Australije, Japana, Austrije i Hrvatske. Oni će na work – shopovima predstavljati svoja nacionalna jela koja će besplatno degustirati sudionici kongresa.
GYOZA JELA – IZNENAĐENJE CONPASTE
Posebno iznenađenje ovogodišnje Conpaste su gyoza jela. Gyoza jela će kuhati japanska kuharica iz Sappora Maki Nagayoshi i poznati mladi hrvatski kuhar Matko Bukovec iz Zagreba, inače šef kuhinje restorana Ana u uvali Artatore na Malom Lošinju.
– Gyoza je japanska tjestenina punjena mljevenim mesom i začinima te potom termički obrađena i poslužena uz jednostavan umak od soja sosa, rižinog octa i čili ulja – ističe Stjepan Odobašić, direktor novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson, koja je organizator Conpaste.

Dodaje kako ga veseli što će moći ovaj novitet prikazati brojnim posjetiteljima koji se očekuju u hotelu Turist.
– Iako je ovo jelo vrlo popularno u Japanu, njegovo podrijetlo treba tražiti u kineskoj kuhinji i vrlo sličnim varijacijama kineskih tjestenina. Gyoza su okruglice punjene mljevenim mesom i povrćem umotane u tanko tijesto. Poznate i kao naljepnice za lonce, gyoza potječu iz Kine, gdje se zovu jiaozi, ali su postale vrlo popularno jelo u Japanu. Tipično punjenje gyoza sastoji se od mljevene svinjetine, nira vlasca, mladog luka, zelja, đumbira, češnjaka, soja umaka i sezamovog ulja, ali neke kreativne trgovine gyoza su smislile niz drugih nadjeva – pojasnio je Odobašić.

I tvrtka Žitoproizvod je željela iznenaditi posjetitelje s ‘programom gyoza’, otkrio je mag. inž. Vanja Hanić, generalni direktor tvrtke Žitoproizvod d.d. iz Karlovca, poznatog proizvođača tjestenina.
– Ono što nas je posebno intrigiralo je to da sudionicima Conpaste predstavimo gyoza varijantu jela na hrvatski način. Matko Bukovec će pripremiti Mlinotest Gyoza punjeni piletinom i šampinjonima u umaku od bundeve i bučinog ulja i Mlinotest Gyoza punjeni kiselim kupusom i vrganjima u umaku od kiselog vrhnja, vlasca i oraha. Uz to će gostima ponuditi Karla fuže sa Zigante tartufima u umaku od kozica i pršuta i Karla pljukance u istarskom žgvacetu. Kao što je poznato našim potrošačima, Karla je vrhunski brand Žitoproizvoda Karlovac – naglasio je Hanić.
GLJIVE U JELIMA S TJESTENINOM
Na svakoj Conpasti organizator preferira jela s gljivama. Prošle godine je glavna podtema bila “Gulaši s tjesteninama”, a ove godine je ona, dakle, “Paprikaši s tjesteninama”.
Udruga žena Vinica Koprivnica pripremit će s gljivarskom udrugom Amanita iz Svetog Ivana Zeline posebno jelo – pileći paprikaš s vrganjima.
Predsjednik Amanite Dalibor Brebrić će imati predavanje na temu “Gljive u gastronomiji”, a izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur, Sveučilišta u Zagrebu iz Agronomskog fakulteta, predavat će na temu “Superhrana iz šume – gljive”.

Nutricionističke teme predavanja bit će i ove godine središnji dio kongresa pa ćemo slušati od dr. sc. Ane Ilić (Laboratorij za znanost o prehrani, Zavod za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda, Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet) predavanje na temu “Tjestenina i mi – priča o prehrambenim navikama s hrvatskih tanjura”, dok će izv. prof. dr. sc. Nikolina Čukelj Mustač (Laboratorij za kemiju i tehnologiju žitarica, Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno – biotehnološki fakulteta) govoriti na temu “Leguminoze u proizvodnji tjestenine”.
U dosadašnjih 15 održanih kongresa Conpaste nije se nikada u dijelu predavanja o začinima govorilo o šafranu. Zato je organizator odredio da šafran bude jedna od tema. Inače, jedno od najpoznatijih jela je upravo tjestenina u umaku od šafrana. “Šafran luksuzni začin izrazite nutritivne vrijednosti” naziv je predavanja koje će održati izv. prof. dr. sc. Sanja Radman (Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet).
Organizator je želio poseban naglasak dati i domaćim jelima s tjesteninom pa će sudionike svakako oduševiti stara jela iz Varaždinske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke županije i Štajerske regije u Sloveniji.

Gastronomi Izobraževalnog centra Piramida iz Maribora, Višje živilske šole, pripremit će paprikaš s heljdinim rezancima, Udruga žena Vidovec će pripremiti vidovečki pileći paprikaš s tjesteninom od špinata, Udruga žena Preslica Sračinec kunića s tjesteninom na tradicijski način, Udruga žena Lepoglavski pušlek iz Lepoglave paprikaš od patke s domaćim njokima, Udruga žena Maruša Maruševec maruševečki juneći paprikaš s izvornom i zaštićenom tjesteninom, hajdinim makarunima. Slijedi degustacija junećeg paprikaša s domaćim njokima OPG-a Posavec – Kovač iz Bisaga, a zatim paprikaša od kunića s domaćim trgancima od heljde, jela kojeg spravljaju članice Društva za očuvanje starih običaja KUD-a Klenovnik. Udruga žena Hrvatsko srce Peteranec, pak, pripremit će glasovite peteranske mudline.
Dario Horvat, specijalist kulinarstva i edukator iz Podravkine službe prodaje, ponudit će sudionicima podravski paprikaš sa Zlato Polje tjesteninama.
Među ostalim, u modernom praktikumu Gospodarske škole Varaždin u spravljanju tjestenina natjecat će se i učenici srednjih kuharskih škola iz Hrvatske.
A, kako je to prošle godine izgledalo na Conpasti možete pogledati u nastavku…
















