Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Vatrogasci zebrici iz zagrebačkog ZOO-a dali ime Iskra

Ime odgovara našoj profesiji. Kad se stanje smiri, ponovo ćemo posjetiti zebricu i donijeti joj neki dar", kazao je Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

- Advertisement -

Nek’ se zebrica zove Iskra! Odlučili su to zagrebački vatrogasci i objavili na dan kad je zagrebačko mladunče zebre navršilo mjesec dana.

Izbor imena graciozne prugaste ljepotice iz Zoološkog vrta grada Zagreba nije bio lak.

Prijedloge je dalo više od tisuću građana. Pandemija novog koronavirusa potaknula ih je da na Facebook stranici Zoološkog vrta predlažu imena kao što su Korona i Corona, a među favoritima su im bila i imena Alemka i Đurđa – prvo po Alemki Markotić, ravnateljici Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a drugo po Đurđi Trupinić, učiteljici Škole na Trećem. Bilo je tu i imena nadahnutih Zagrebom poput Zagice, ali i onih iz popularne kulture poput Zoe, imena zebre iz animiranog filma Praščić Peppa, prioćili su iz ZOO-a.

- Advertisement -

Kako se vatrogascima ne bi predao predugačak popis prijedloga imena, ocjenjivački je sud Zoološkog vrta izbor suzio na najboljih pet. U najužem su se krugu tako našle Iskra, Nada, Prugica, Flora i Kora.

“Moram priznati da smo svašta radili u životu, ali kumovi nekoj životinji još nismo bili. Naša je komisija sinoć vijećala do duboko u noć i izabrala ime Iskra. Ime odgovara našoj profesiji. Kad se stanje smiri, ponovo ćemo posjetiti zebricu i donijeti joj neki dar”, kazao je Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, te poručio: “Pazite nam Iskru”.

Iskra odlično napreduje. Siše majčino mlijeko i pase travu. Zaigrana je i znatiželjna. Sa zanimanjem je pratila i posjet zagrebačkih vatrogasaca.

I ostali su članovi njezine obitelji mama Sabina, tata Gustav i sestra Cheeza osjetili da se događa nešto posebno. Naime, zbog pandemije novog koronavirusa životinje se trenutačno susreću samo s ljudima koji se o njima brinu. Zoološki vrt grada Zagreba već je tri tjedna zatvoren za posjetitelje, no kako bi nastavio educirati građane o svijetu životinja, edukativne sadržaje objavljuje na internetu.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti