Srijeda, 21. veljače 2024.

Više neće biti dozvoljena vožnja s do 0,5 promila, a prekršitelji dobivaju detektor alkohola?

Odredba od 0 promila u krvi za sve vozače bila je na snazi tri godine za vrijeme mandata Ive Sanadera, ali je ukinuta 2008. Jedno od objašnjena je bilo i da je Hrvatska turistička zemlja pa da ne može imati potpuno zabranu konzumiranja alkohola za vozače

- Oglas -

Vlada je najavila u šestom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine da će istražiti bi li promjena granične vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača bila učinkovita mjera za smanjenje broja teških nesreća i poginulih na hrvatskim cestama.

Znači li to da će se smanjiti dopuštena razina od 0,5 promila za sve osim za profesionalne i mlade vozače za koje je zabranjeno konzumiranje alkohola?

– Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa u ovom je trenutku u fazi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću stoga su njime izneseni prijedlozi podložni promjenama. Nakon utvrđivanja svih relevantnih pokazatelja, mišljenja i primjera dobre prakse, donijet će se odluka o daljnjim koracima, stoga smatramo da je prerano davati konkretna objašnjenja u ovom trenutku – odgovorili su iz Ministarstva unutarnjih poslova za Novi list. 

- Oglas -

Odredba od 0 promila u krvi za sve vozače bila je na snazi tri godine za vrijeme mandata Ive Sanadera, ali je ukinuta 2008. Jedno od objašnjena je bilo i da je Hrvatska turistička zemlja pa da ne može imati potpuno zabranu konzumiranja alkohola za vozače.

Osim mogućnosti smanjenja granične vrijednosti alkohola u krvi, Vlada najavljuje istraživanje učinkovitosti sustava Alcohol Interlock, odnosno detektora alkohola. Ako se on pokaže kao učinkovit, mogla bi se predložiti obaveza ugradnje detektora u vozila onih koji su u više navrata sankcionirani zbog vožnje pod utjecajem alkohola, prenose 24sata.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti