Petak, 12. srpnja 2024.

FOTO/VIDEO Spektakularni prikaz Legende o Picokima oduševio tisuće i tisuće posjetitelja

Uprizorenje Legende o Picokima jedinstvena je priredba na otvorenom, s nekoliko stotina sudionika, kulturnih amatera Podravine i regije...

- Oglas -

Subotnja večer na 56. đurđevačkoj Picokijadi rezervirana je bila za scenski prikaz Legende o Picokima koja nas je vratila u 1552. godinu i doba napada Turaka na Đurđevac.

Kao i ranijih godina, svečana povorka krenula je u večernjim satima iz centra grada Picoka prema utvrdi Stari grad, a među brojnim sudionicima, organizatorima i pokroviteljima u društvu đurđevačkog gradonačelnika Hrvoja Jančija i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića, kao i župana Darka Korena, bili su i brojni ugledni gosti iz javnog i političkog života.

Uprizorenje Legende o Picokima ima trajni status kulturnog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske i traje svih ovih godina zahvaljujući tome što u njoj svake godine sudjeluju brojni amateri, članovi udruga i stanovnici đurđevačke Podravine i Koprivničko-križevačke županije.

- Oglas -

Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane, a iscrpljeni branitelji, poslušavši savjet stare Đurđevčanke, kao svoju posljednju nadu, iz topa ispališe jedinu preostalu hranu – pjetlića (picoka). Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade – tako stari đurđevački grad nikad nije bio osvojen! – A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime Picoka dovijeka nosili! Picokima vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će Picoki – uzviknuo je još jednom mudrošću poraženi Ulama-beg, a riječi su to kojima je rođena Legenda.

Ovu jedinstvenu priredbu na otvorenom, s nekoliko stotina sudionika, kulturnih amatera Podravine i regije, a na tekst Vida Baloga, i ove godine režirao je jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja i majstor spektakla Krešimir Dolenčić, koji je sa svojim timom brojnoj publici predstavio i nemali broj iznenađenja i nove scene u prikazu.

Subotnji program Picokijade završio je velikim vatrometom u čast Picokijade, koncertom leendarnog Željka Samardžića i Oold town DJ afterpartyjem.

Cijeli program Picokijade pogledajte OVDJE.

Foto: Luka Krušec / LuMedia, video: Petra Ratković

- Oglas -

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti