Subota, 15. lipnja 2024.

Bernardić (SDP) najavio treći paket mjera s rješenjima za milijun socijalno najugroženijih građana

Bernardić je Vladu prozvao da je svoj paket mjera za pomoć gospodarstvu u krizi donijela s barem dva tjedna zakašnjenja

- Oglas -

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je najavio i treći paket mjera s rješenjima za milijun socijalno najugroženijih građana, a inzistira da Sabor već idući tjedan glasa o zakonskom prijedlogu za uvođenjem jednogodišnjeg moratorija na otplatu kredita bez kamata.

Bernardić je na konferenciji za novinare Vladu prozvao da je svoj paket mjera za pomoć gospodarstvu u krizi, koji je jučer usvojen u Saboru, donijela s barem dva tjedna zakašnjenja jer je, istaknuo je, u međuvremenu otkaz dobilo 20 tisuća ljudi, a 400 tisuća ih strahuje od gubitka posla.

Stoga je sada, poručio je, potrebno pomoći najugroženijim građanima, radnicima i umirovljenicima, stalnim ‘sezoncima’ i nezaposlenima, korisnicima socijalne pomoći i blokiranima, odnosno ljudima koji ovo teško vrijeme “jedva preživljavaju”.

- Oglas -

Riječ je, tvrdi, o više od 70 tisuća korisnika socijalne pomoći, 240 tisuća blokiranih, 400 tisuća građana s prihodima ispod praga siromaštva, pet i pol tisuća stalnih sezonaca i 100 tisuća nezaposlenih bez naknade, ali i mogućnosti zapošljavanja.

Preko milijun najugroženijih uskoro neće moći plaćati režije, stanarinu, kredite…

To je preko milijun najugroženijih koji uskoro neće moći plaćati režije, najamninu za stan, rate kredita i osnovne životne troškove, ustvrdio je Bernardić.

Najavio je kako će u SDP-u inzistirati da Sabor već idući tjedan glasa o njihovom zakonskom prijedlogu o uvođenju jednogodišnjeg moratorija na kredite bez dodanih kamata, kako bi poduzetnicima i građanima pružili sigurnost.

Kao primjer koji svjedoči o potrebi hitnog uvođenja te mjere naveo je građanina koji je tek počeo otplaćivati stambeni kredit s mjesečnom ratom od tri tisuće kuna, a banka mu je ponudila šestomjesečni moratorij, ali ne i odgodu kamate.

- Oglas -

“U šest mjeseci on otplati 18 tisuća kuna, a zbog odgode će mu banka zaračunati kamate od dvije tisuće kuna, pa će odgodu platiti 12 tisuća i još duguje 18 tisuća kuna. To nije odgoda, to je ekstraprofit na tuđoj nesreći“, poručio je Bernardić.

Obustava ovrha, pomoć blokiranima, naknade otpuštene radnike…

SDP-ov paket zakona za pomoć građanima sastoji se od tri cjeline, a uključuje obustavu ovrha i pomoć blokiranima tako da se poveća iznos plaće zaštićen od ovrhe. Predlažu i izdavanje bankarskih kartica za blokirane, te privremeno ukidanje naknada za online plaćanja preko banaka kako bi se reducirali fizički kontakti u bankama.

Bernardić navodi kako SDP-ovci traže naknadu od barem četiri tisuće kuna u iduća tri mjeseca za 20 tisuća radnika koji su dobili otkaz.

Pola minimalne plaće, odnosno 1625 kuna mjesečno trebalo bi bez naknade, kaže, dobivati oko 100 tisuća nezaposlenih na burzi, dok za pet i pol tisuća stalnih ‘sezonaca’ predlaže naknadu u iznosu minimalne plaće od 3250 kuna mjesečno.

SDP predlaže i zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno za 70 tisuća korisnika socijalne pomoći, a isti iznos zaštitnog dodatka predviđaju i za umirovljenike s malim mirovinama i sve one s prihodovnim cenzusom ispod 1.939.39 kuna.

Bez RTV pretplate za ‘siromašne’ umirovljenike i korisnike socijalne pomoći

U toj se kategoriji nalazi oko 400 tisuća građana, ponajviše umirovljenika, a SDP-ovci za umirovljenike s malim mirovinama i korisnike socijalne pomoći traže ukidanje plaćanja RTV pretplate.

Za podstanare koji u ovim uvjetima više ne mogu plaćati najamninu kroz Zakon o subvenciji najma stanova predlažu subvencije između 500 i tisuću kuna mjesečno, kako bi se spriječilo da ljudi usred pandemije ostanu bez krova nad glavom.

Bernardić je Vladu pozvao da djeluje brzo jer najugroženiji ne mogu čekati, a predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da SDP-ov paket pomoći građanima što prije uvrsti na dnevni red saborske sjednice.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti