Subota, 21. svibnja 2022.

Beroš poziva na cijepljenje: Svi će prije ili kasnije doći u kontakt s omikronom

Apelirao je na građane da na sutrašnjim dočecima misle na svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, da ostanu odgovorni i da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera

Preporučujemo

Na današnjoj sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za epidemiju koronavirusa te važnost cijepljenja zbog brzog širenja nove varijante, omikrona.

“Sukladno preporukama epidemiologa, u ovom trenutku upravo je docjepljivanje od osnovne važnosti i može umanjiti posljedice nadolazećeg petog vala uzrokovanog omikron varijantom”, rekao je ministar Beroš te dodao da trenutni postotak cijepljenog odraslog stanovništva iznos 66,22 posto.

U proteklom tjednu patronažna djelatnost kontaktirala je 1787 starijih i nepokretnih necijepljenih, međutim čak 61 posto kontaktiranih odbilo je cijepljenje.

“Ovakvom odlukom mnogi necijepljeni se, nažalost, nepotrebno izlažu riziku zaraze i teškog oblika bolesti”, istaknuo je.

Ministar je još jednom pozvao sve starije sugrađane da se cijepe i tako izbjegnu moguće tragične posljedice za svoje zdravlje.

Što se tiče omikron varijante, rekao je da trenutno imamo 24 slučaja omikrona.

“Bez nužnog nastavka pojačanog cijepljenja i docjepljivanja te strogog pridržavanja epidemioloških mjera na svim druženjima i putovanjima vjerojatno nećemo moći izbjeći posljedice pune snage petog vala u drugoj polovici siječnja. Stoga, na tragu novog upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije o velikoj opasnosti brzog širenja omikrona i dalje snažno pozivamo i preporučujemo docjepljivanje koje pruža visoku zaštitu od omikrona jer je vrlo vjerojatno da će svi građani prije ili kasnije doći u kontakt s novom varijantom”, poručio je.

Također, apelirao je na građane da na sutrašnjim dočecima misle na svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, da ostanu odgovorni te da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

- Advertisement -

Najnovije objave