Subota, 22. lipnja 2024.

Bivši ministar Mario Banožić optužen zbog izazivanja stravične nesreće u kojoj je poginuo otac dviju djevojčica

Banožiću prijeti od jedne do osam godina zatvora

- Oglas -

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića zbog izazivanja prometne nesreće prošlog studenoga u kojoj je poginuo Goran Šarić (40), izvijestilo je u utorak Državno odvjetništvo (DORH), ne navodeći Banožićev identitet.

“Okrivljenog 45-godišnjaka tereti se da je 11. studenoga 2023., oko 6.10 sati, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnom prometnom trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, a protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom), odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, iako je bila smanjena vidljivost zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje, iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje, uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao.

- Oglas -

Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda”, priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima.

Banožiću, koji je u trenutku nesreće išao u lov, prijeti od jedne do osam godina zatvora, a Šarić je bio otac dviju djevojčica.

Tužiteljstvo je izvijestilo da priopćenje o državnoodvjetničkoj odluci u ovom predmetu objavljuje kao odgovor na zaprimljene upite novinara koji su problematizirali što optužnica nije bila podignuta mjesecima nakon nesreće.

DORH je prije tri tjedna, nakon novinarskih upita, ali i prozivke predsjednika Zorana Milanovića o slučaju prometne nesreće bivšeg ministra obrane Marija Banožića, izvijestio da tužiteljstvo i dalje provodi dokazne radnje.

Tužiteljstvo je tada priopćilo da je u tijeku provođenje dokazne radnje prometno-tehničkog vještačenja sukladno nalogu od 9. veljače 2024., kao i dopune tog vještačenja od 2. travnja 2024.

- Oglas -

Nakon nesreće Banožić je s teškim ozljedama prevezen u vinkovačku bolnicu, a potom u KBC Osijek, odakle je pušten na kućno liječenje. Mediji su problematizirali i je li u vrijeme nesreće imao alkohola u krvi, a nedugo potom premijer Andrej Plenković razriješio ga je dužnosti ministra obrane, javlja Hina.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti