Subota, 20. srpnja 2024.

Božinović: Mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa vjerojatno će biti produžene

Ministar Božinović je istaknuo kako odluka o popuštanju mjera ovisi o epidemiološkoj situaciji jer je na prvom mjestu sačuvati živote i poslušati preporuke iz struke i Svjetske zdravstvene organizacije

- Oglas -

Voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović rekao je u srijedu da će u nedjelju, kada istječe mjesec dana od početka mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa, vjerojatno ići s njihovim produženjem.

“U nedjelju istječu prve mjere i vjerojatno idemo s produženjem obzirom da, kao što smo više puta rekli, najvažnije je da pratimo savjete epidemiologa. Oni govore o tome da bi trebalo imati pet do sedam dana pad u broju oboljelih kako bi se išlo u popuštanje mjera”, rekao je Božinović za RTL Danas upitan što građane čeka od nedjelje.

Naveo je i kako o tome svakodnevno razmišljaju jer im je jasna situacija kada se govori o gospodarstvu ili osiguranju uvjeta za život.

- Oglas -

Istaknuvši kako im je na prvom mjestu zaštita zdravlja i života, Božinović je kazao i da moraju razmišljati kada i koje mjere bi se mogle popuštati.

“Ta nedjelja ne znači da se nešto ne može eventualno dogoditi u utorak ili u srijedu,u smislu popuštanja”, poručio je.

Navevši kako naš zdravstveni sustav nije toliko sada opterećen kao u drugim europskim zemljama, smatra i da bi to u dogledno vrijeme moglo omogućiti da razmišljaju i o nekim popuštanjima.

No, upozorio je Božinović, popuštanje vjerojatno znači i povećanje rizika kada se govori o broju oboljelih od koronavirusa.

Ponovio je i da odluka o popuštanju mjera ovisi o epidemiološkoj situaciji jer im je na prvom mjestu sačuvati živote i poslušati preporuke iz struke i Svjetske zdravstvene organizacije kako tu treba biti oprezan i vidjeti je li popuštanje jedne mjere utječe na porast broja oboljelih ili ne.

- Oglas -

“Idemo vidjeti kako ćemo se nositi s borbom protiv širenja koronavirusa u sljedećim danima i to će sigurno biti jedan od elemenata na temelju kojih možemo promišljati o nekim konkretnim potezima”, kazao je Božinović ne želeći govoriti o konkretnim datumima.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti