Ponedjeljak, 29. studenoga 2021.

Božinović o popuštanju mjera: ‘Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena striktnim epidemiološkim pravilima’

Pogrešno je ako itko pomisli da je najgore prošlo i da više nema opasnosti od virusa, istaknuo je ministar Božinović

Preporučujemo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je u srijedu na konferenciji za medije da je u prva tri dana ovoga tjedna u Hrvatskoj zabilježeno 30 posto više novih slučajeva zaraze u odnosu na isto razdoblje prošli tjedan.

– Od ovoga ponedjeljka do srijede zabilježeno je 1103 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok ih je prošli tjedan bilo 844 – istaknuo je Capak na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Trenutna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 115,3, najviša incidencija je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najniža u Istarskoj županiji. U Europskoj uniji smo po toj stopi incidencije i dalje na trećem mjestu, nižu incidenciju imaju Finska i Danska.

Upitan što je uzrok tom porastu, Capak je istaknuo da je najveći porast zabilježen u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Epidemiolozi na terenu kažu da se radi o opuštanju ljudi, o većem broju obiteljskih okupljanja na kojima se ljudi druže – istaknuo je.

U odlukama o popuštanju mjera razmotrit će se porast slučajeva

Načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako se intenziviraju razgovori oko odluke stožera o mjerama nakon 1. ožujka te da će se uzeti u obzir pet dana porasta broj novozaraženih te 30-postotni porast u prva tri dana ovoga tjedna.

– Mi smo po incidenciji i dalje na visokom mjestu u EU. Pogrešno je ako itko pomisli da je najgore prošlo i da više nema opasnosti od virusa. Situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu. Najviše je pogođena Dubrovačko-neretvanska županija – kazao je Božinović.

– Poanta je da svi shvate da su intenzivna druženja riskantna. Kad sve to uzmemo u obzir mi ćemo razgovarati o tome što se eventualno može napraviti za dalje od 1. ožujka. Svima nam je interes isti da se život što je više moguće normalizira – kazao je Božinović.

Ako će se i ići u neka popuštanja, dodao je, ona će morati biti popraćena sa striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. ‘Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život’.

Kazao je i kako uvijek postoji mogućnost da se nakon popuštanja mjere ponovno zaoštre.

– Mi bismo voljeli da mjere traju što duže, ako nešto otvorimo da to traje što duže, a ne tjedan ili dva. Ako se pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, više-manje bi sve moralo funkcionirati pod određenim uvjetima kojih se onda treba pridržavati. I u ugostiteljskim objektima, i na poslu, i u javnom prijevozu – rekao je Božinović.

Najnovije objave