Srijeda, 8. prosinca 2021.

Božinović: ‘Otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića i drugi ugostiteljski objekti’

Razgovarali smo s ugostiteljima. Razgovaramo posljednjih dana s njima. Radili smo analizu turističke sezone koja je vrlo uspješna po brojnim parametrima, kaže Božinović.

Preporučujemo

Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji spadaju u tu kategoriju. Od 1. rujna epidemiolozi će propisati mjere, rekao je prije nekoliko trenutaka ministar Božinović na presici nacionalnog Stožera.

“Razgovarali smo s ugostiteljima. Razgovaramo posljednjih dana s njima. Radili smo analizu turističke sezone koja je vrlo uspješna po brojnim parametrima. (…) Polazišna točka je ta da virus neće nestati, da ga se možemo riješiti samo s puno većim procjepljivanjem, a dok se to ne dogodi moramo naučiti kako živjeti s virusom. Slažem se s pozivom da nam je potrebna osobna odgovornost”, istaknuo je Božinović.

Božinović je rekao kako je teško zamisliti da itko u Hrvatskoj više ne zna one elementarne stvari i o virusu i o tome kako se zaštititi od virusa te da će struka i nacionalni Stožer i dalje tumačiti one osnovne stvari vezane za epidemiju.

“Ponavljamo koje su to temeljne mjere, od osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora, jer to sada postaje jako važno. Upravo prozračivanje vrlo često, otvaranje prozora, ono što su nekad plašili s propuhom, sad je propuh svakih 10, 15 minuta dobro napraviti. Ta mjera se pokazuje kao jedna od najefikasniji”, rekao je Božinović.

Ministar je rekao kako su u razgovorima s predstavnicima hrvatskih ugostitelja dobili čvrsta uvjeravanja da će se svi njihovi članovi, dakle svi vlasnici kafića, pridržavati mjera i preporuka epidemiološke struke te da će inzistirati da to čine i njihovi gosti.

“To je jedini način da se zaštitimo u najvećoj mogućoj mjeri, da život nastavi ići dalje i da sve rizike koje donosi jesen i duži boravak u zatvorenim prostorima svedemo na najmanju moguću mjeru”, zaključio je.

Što se tiče radnog vremena diskoteka, Božinović je rekao kako će one i dalje raditi samo do ponoći, kako je utvrđeno zakonom.

Najnovije objave