Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Brojni inspektori na terenu, Filipović-Grčić: U više od 300 obavljenih nadzora utvrđeno neopravdano podizanje cijena

Svi poslovni subjekti koji su izmijenili svoje cijene u odnosu na one koje su bile 31. prosinca i izmijenili ih na više 1. siječnja su u prekršaju

Preporučujemo

Uvođenjem eura došlo je i do neočekivanog rasta cijena roba i usluga što je u suprotnosti sa Zakonom o uvođenju eura.

Premijer Andrej Plenković i Vlada brzo su reagirali te nadležne inspekcije već danima provjeravaju stanje. Na terenu su inspektori kako iz Državnog inspektorata, tako i tržišna, turistička i inspekcija rada, donosi HRT.

“Prema prvim službeno objavljenim podacima kada govorimo o neopravdanom povećanju cijena u razdoblju od 2. do 5. siječnja smo intenzivirali nadzore. U tom dijelu neovisno o dvojnom iskazivanju cijena gdje su nadzori išli kontinuirano od prvog dana obveznog isticanja cijena, 5. rujna. U prvih preko 500 obavljenih nadzora, od toga preko 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu je utvrđeno neopravdano podizanje cijena”, rekla je za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić.

Svi poslovni subjekti koji su izmijenili svoje cijene u odnosu na one koje su bile 31. prosinca i izmijenili ih na više 1. siječnja su u prekršaju. No, svaki poslovni subjekt ima pravo na očitovanje.

“Tijek inspekcijskog postupka je takav da se svim strankama, poslovnim subjektima daje očitovanje na okolnosti povećanja cijena. To pravo se njima jamči gdje će oni dati razloge zašto je došlo do povećanja cijena u tom prijelazu”, istaknula je Filipović-Grčić.

Postoje razni razlozi na koje se poslovni subjekti pozivaju i objašnjavaju zašto su podigli cijene.

“Argumenti kojima se brane su porast nabavnih cijena, ulaznih troškova, porast energenata, nekakvi drugi troškovi poslovanja primjerice porast najma”, rekla je.

Istaknula je kako su potrošači dovedeni u nepovoljniju situaciju.

“Mi smo ovdje u funkciji zaštite potrošača i zaključak Vlade nama je samo još jedan dodatni kontrolni mehanizam i u svim tim situacijama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena poduzeti ćemo sve upravne i prekršajne mjere. Mjere se sastoje od zabrani nepoštene poslovne prakse gdje subjekti indirektno moraju vratiti svoje cijene”, kazala je te dodala kako je i u drugim zemljama došlo do povećanja cijena i da treba razlikovati zaokruživanje i preračunavanje od porasta cijena.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti