Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Brojni Podravci i Prigorci uživali u bogatom i kreativnom programu Noći muzeja

Tema ovogodišnje Noći muzeja bila je "Muzeji su važni", a programi su održani u gradskim muzejima Koprivnice, Đurđevca i Križevaca, Zavičajnom muzeju Virje, Muzeju prehrane Podravka i Posjetiteljskom centru Đurđevački pijesci, a obilježavanju se priključio i Dječji vrtić Križevci

Preporučujemo

U kulturnim ustanovama diljem Koprivničko-križevačke županije u petak je održana 18. Noć muzeja, a bogati i kreativni programi privukli su brojne građane.

Tema ovogodišnje Noći muzeja bila je “Muzeji su važni”, a programi su održani u gradskim muzejima Koprivnice, Đurđevca i Križevaca, Zavičajnom muzeju Virje, Muzeju prehrane Podravka i Posjetiteljskom centru Đurđevački pijesci, a obilježavanju se priključio i Dječji vrtić Križevci.

Scenskim prikazom Vincekova ispred zgrade Muzeja, a potom u podrumskom prostoru kratkim videom sa snimljenim prizorima koprivničkih vinograda započela je koprivnička Noć muzeja.

Posjetitelji su u muzejskom prostoru uživali u stalnom postavu “Samo je vu goricaj živlenja pravi raj”. U Galeriji Mijo Kovačić, uz stalni postav, održavala se radionica slikanja na staklu “Modernizirana klasika – brzopotezna naiva”. Galerija Koprivnica predstavila je prikaz oblikovanja i ukrašavanja kose u sklopu radionice “Od fute do kolombara”, a posjetitelji su mogli pogledati i izložbu “Put čipke”. Ulaz je na sva događanja besplatan i tako sve do 23 sata.

Muzejska večer u Đurđevcu, pak, započela je otvorenjem izložbe pod nazivom Elektrografija. Ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel ukratko se osvrnula na bogat sadržaj i događanja koja Muzej Grada Đurđevca tijekom cijele godine nudi svojim posjetiteljima.

– Muzej je u svome predstavljanju i sadržajima učinio važan iskorak novim pristupom u obogaćivanju programa, novim sadržajima. Posjetitelji u ovo doba žele drugačije iskustvo, zabavu i sadržajnost. Tako se stalnom postavu Donacije Ivana Lackovića Croate pridružio i sadržaj koji kroz multimedijalni pristup prezentira našu nematerijalnu baštinu – Legendu o Picokima. Đurđevac je postao poznat i kao kulturno središte zahvaljujući poznatim inozemnim izložbama djela Picassa, Chagalla, Dalia, Leonarda da Vincia i Hundertwasser, Hasegava. Izvanredna posjećenost od 18 tisuća posjetitelja godišnje pokazatelj je da se i mali muzej može nositi s novim izazovima – istaknula je ravnateljica.

Winkler Ferenc, muzeolog iz Mađarske (Sigetvara) pozdravio je okupljene i ukratko je predstavio pojam elektrografije te izabrana djela mađarske elektrografije András Bohár koja su izložena u sklopu izložbe koju održava Udruga Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna. Izloženo je 59 umjetničkih djela koja predstavljaju jedinstven spoj tehnologije, digitalizacije i umjetnosti. Ovom se prilikom posjetiteljima predstavio i kapetan grada te ostali članovi povijesne postrojbe Sigetvara.

Program Noći muzeja nastavljen je koncertom srednjoškolskog benda Antares.

Posjetitelji su čitavu večer mogli razgledati i Interpretacijski centar Picokijade, kojim se kroz oslikane dvorane putem brojnih multimedijalnih i interaktivnih sadržaja oživljava Legenda o Picokima te stalni postav Donacije Ivana Lackovića Croate smješten u potkrovlju utvrde Stari grad gdje je izloženo više od 160 djela hrvatskih umjetnika 20. stoljeća.

Brojni su posjetitelji iskoristili večer kako bi razgledali i postav novootvorenog, multimedijskog centra Đurđevački pijesci te uživali u prekrasno uređenom prostoru koji je opremljen najnovijom tehnologijom, a unutar kojeg je postavljen interaktivni i visokotehnološki koncept kojim se prenose znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka.

Noć muzeja bila je i prilika da posjetitelji kućama ponesu publikacije u izdanju Muzeja Grada Đurđevca te nabave suvenire s otisnutim motivima utvrde Stari grad te pijetla.

Manifestacija je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a tijekom proteklih godina prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Fotogalerije možete pogledati OVDJE i OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti