Četvrtak, 18. srpnja 2024.

Centar za beskućnike u Čakovcu spreman za početak rada i prihvat prvih stanara

Glavni cilj projekta je osigurati osobama koje su zbog inih razloga izgubile krov nad glavom, privremeni smještaj kroz organizirano stanovanje. Valja napomenuti kako ovo neće biti ni prihvatilište ni prenoćište

- Oglas -

Centar za beskućnike u Čakovcu spreman je za početak rada i prihvat prvih stanara, izvijestio je Grad Čakovec na službenim stranicama.

Radi se o projektu vrijednom 14 milijuna kuna u okviru kojeg je izgrađen Centar PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi koji će za područje Međimurske županije pružati nove izvaninstitucionalne usluge usmjerene na beskućnike te starije i nemoćne osobe u lokalnoj zajednici.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec nositelj je EU projekta, financiranog u stopostotnom iznosu bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020., dok su partneri Grad Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec te Centar za pomoć u kući Međimurske županije.

- Oglas -

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini obišla je novi objekt zajedno s ravnateljem Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijanom Valkajom, voditeljicom projekta Vlatkom Vincetić i ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić.

U okviru projekta rekonstruiran je i dograđen objekt na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu. Zemljište je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec s ciljem beskućnicima omogućiti neovisan i dostojanstven život, a izvan gradskih ulica. U manje od godinu dana izgrađeno je tako pet stambenih jedinica za smještaj do 20 osoba, a projektom je osigurana stručna podrška kroz uslugu poludnevnog boravka.

Centar za beskućnike Čakovec
Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini u obilasku Centra za beskućnike // Foto: cakovec.hr

Glavni cilj projekta je osigurati osobama koje su zbog inih razloga izgubile krov nad glavom, privremeni smještaj kroz organizirano stanovanje. Valja napomenuti kako ovo neće biti ni prihvatilište ni prenoćište, već će osobe imati priliku nekoliko mjeseci, u projektu definiranom maksimalnom roku, biti dio organiziranog stanovanja te pritom dobiti priliku da se osamostale i izađu kako iz Centra, tako i nepovoljnog životnog statusa.

Ovih će dana Grad Čakovec i ostale jedinice lokalne samouprave potpisati Sporazum o financiranju projekta s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec, čime će se problem smještaja i problema beskućnika na našem području dugoročno riješiti.

Projekt je u potpunosti izrađen i proveden u skladu s identificiranim potrebama u zajednici, a to svi uključeni u Centar smatraju kao ključ njegove uspješnosti.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti