Srijeda, 22. ožujka 2023.

Dinosaur otkriven u portugalskom dvorištu mogao bi biti najveći ikad pronađen u Europi

Zanimanje i jedinstvena istraživačka prilika produbljuju se sa svakim pronalaskom fosila, a ovo je otkriće izazvalo posebno uzbuđenje među fanaticima dinosaura

Preporučujemo

Godine 2017. vlasnik kuće u Pombalu u Portugalu naišao je na neke fosilizirane fragmente kostiju dok je obavljao građevinske radove u svom stražnjem vrtu. Evakuacija je brzo započela i uzbuđenje oko otkrića je raslo.

Prošlog su mjeseca paleontolozi na tom mjestu počeli iskopavati kosti i rebra onoga za što misle da je sauropod, najveći od svih dinosaura i kopnenih životinja koje su hodale zemljom. Ako su u pravu, ovi bi ostaci mogli biti najveći ikada pronađeni u Europi.

Dinosauri su oduvijek bili fascinacija i starih i mladih. Odigrali su ključnu ulogu u razvoju teorije evolucije i drugih znanstvenih koncepata, a pojavili su se i kao zabavne uloge u filmovima i dokumentarcima, glumeći u video i kazino igricama, pa čak su i čitavi tematski parkovi napravljeni njima u čast. Zanimanje i jedinstvena istraživačka prilika produbljuju se sa svakim pronalaskom fosila, a ovo je otkriće izazvalo posebno uzbuđenje među fanaticima dinosaura.

Ono što je također neobično kod ovog pronalaska je da su sva rebra prisutna, a zadržala su svoj izvorni anatomski položaj. Ovaj način očuvanja je relativno rijedak u fosilnim zapisima portugalskih dinosaura iz portugalske gornje jure, posebno sauropoda. Istraživači se nadaju da prirodni položaj u kojem je kostur pronađen može značiti da će otkriti više dijelova istog dinosaura.

Skup elemenata aksijalnog kostura ovih fosila ukazuje da bi to mogao biti dinosaur brahiosaurid sauropod, vjerojatno vrsta nazvana Lusotitan Atalaiensis. Vjeruje se da su živjeli prije otprilike 100 do 160 milijuna godina na Pirenejskom poluotoku.

Skupina sauropoda biljojeda, koja također uključuje poznatije brontosaure i diplodokuse, obilježena je dugim vratom i repom, malom glavom i četveronožnim stavom na svojim debelim nogama poput debla. Iako je prerano sa sigurnošću znati koja je točna podvrsta ovog otkrića, ne može se poreći sama veličina fosila, koja ukazuje na to da je ovaj dinosaur mogao biti visok 12 metara i dugačak 25 metara.

Što god da je ovaj dinosaur, paleontolozi se slažu da je riječ o izvanrednom otkriću, a neki su zapanjeni činjenicom da grudni koš dinosaura tako viri iz nečijeg vrta. Ali pokazuje da tamo gdje postoji stijena odgovarajuće starosti i prave vrste za očuvanje kostiju iz doba jure, potencijalno možete naletjeti na te fosile bilo gdje, čak i u nečijem dvorištu.

Ti su ostaci paleontolozima dali nadu da će se u Portugalu uskoro pronaći više povijesnih bogatstava, posebno u regiji Pombal, koja ima bogate fosilne zapise dinosaura i drugih sličnih životinja.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti