Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Dnevni sažetak: sve o mjerama borbe protiv koronavirusa na jednom mjestu

Nacionalni stožer civilne zaštite produžio je do 4. svibnja odluke o strogom ograničavanju zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima te o privremenoj obustavi javnog prometa, no za 15 županija, koje su to zatražile dao je suglasnost o ukidanju e-Propusnica za putovanja unutar županija

- Oglas -

U Hrvatskoj je u prošla 24 sata potvrđeno deset novih slučajeva zaraze koronavirusom i nije bilo umrlih osoba, a iako se popuštene mjere ograničavanja kretanja u 15 županija, čelnici Nacionalnog stožera pozvali su građane da i dalje ostanu kod kuće kako nas ‘virus ne bi nadmudrio’.

Nacionalni stožer civilne zaštite produžio je do 4. svibnja odluke o strogom ograničavanju zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima te o privremenoj obustavi javnog prometa, no za 15 županija, koje su to zatražile dao je suglasnost o ukidanju e-Propusnica za putovanja unutar županija.

Za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb ukinute su propusnice između dviju županije, Primorsko-goranska županija podijelila je područja – Gorski kotar, otoci i Primorje, Splitsko-dalmatinska je izdvojila otoke za koje i dalje trebaju propusnice, a Ličko-senjska ih je zadržala za Udbinu i Novalju.

- Oglas -

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je građane da i dalje budu racionalni te da i nadalje mjesto stanovanja napuštaju samo u slučaju potrebe.

Napomenuo je da su već zatražili od svih županijskih stožera da vrlo pomno prate situaciju i da vrlo brzo reagiraju kod svake zaraze jer od kvalitete njihovih reakcije ovisi krivulja.

„Cilj sustava je bio usporavanje kretanja na području Hrvatske i ta odluka je imala vrlo veliku ulogu u sprečavanju širenja epidemije. Ne smijemo dopustiti da nas virus nadmudri i vrati na staro“, rekao je Božinović, poručivši da je glavno pravilo i dalje ostani doma.

Vlada promišlja kako pokrenuti gospodarstvo

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će Vlada na ovotjednoj sjednici pripremiti zaključak temeljem kojeg će, kao i temeljem okvira epidemiologa, Stožer civilne zaštite od četvrtka donositi odluke za reaktiviranje i normalizaciju dijela gospodarskih aktivnosti.

- Oglas -

Potpredsjednik Vlade, ministar Božinović je rekao da Vlada promišlja kojim redoslijedom bi trebalo nešto pokrenuti i ponovno aktivirati ekonomiju, a tome će riječ, kazao je dati struka.

„Više puta je naglašeno da će Vlada izaći s jednim hodogramom i na sjednici Vlade u četvrtak će biti riječi na tom tragu. Potpuno nam je jasno da će se ići u ekonomsku aktivaciju”, kazao je Božinović.

Poručio je da Hrvatska ima strategiju koja je pokazala vrlo dobre rezultate i nije brzala s nikakvim datumima, jer „danas reći da ćete s nečim početi 11. svibnja nije dobro“.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) izvijestio je u ponedjeljak da u hrvatskim transfuzijskim centrima ima dovoljno zaliha krvi i spremni su za sve potrebe bolnica kada dođe do ponovnog pokretanja ‘elektivnih operativnih zahvata’ koji su odgođeni zbog koronavirusa.

“Pratimo potrebe bolnica sa zalihama krvi i krvnih pripravama i imamo dovoljno zaliha kad se krene sa elektivnim zahvatima”, izjavila je za Hinu ravnateljica Zavoda Irena Jukić.

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je prošlog tjedna najavio mogućnost takvih zahvata, rekao je da je jutros u Ministarstvu održan sastanak o tome da se u bolnicama dopusti izvođenje elektivnih zahvata koji su dosad bili odgođeni zbog koronavirusa, pogotovo u županijama bez velikog broja oboljelih.

Elektivni zahvati radit će se uz nadzor eopidemiologa

Beroš je rekao da se s epidemiolozima razrađuju upute o tome koje bi mogle biti gotove do srijede ili četvrtka, nakon čega bi uz nadzor epidemiologa te zahvate bilo moguće raditi.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno deset novih bolesnika zaraženih koronavirusom, ukupno 1881, nije bilo umrlih pa se njihov broj zadržao na 47, a oporavljena je 771 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Testirano je ukupno 25.610 osoba, među kojima njih 1424 u proteklih 24 sata, rekao je Beroš. Na respiratoru je 18 bolesnika, što je pet manje u odnosu na dan ranije. U bolnicama se liječe 324 bolesnika, kod kuće njih 786. U samoizolaciji je 13.593 ljudi, što je 297 manje u odnosu na jučer.

U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata, nakon pet dana, ponovo su registrirane dvije osobe pozitivne na koronavirus, tako da je ukupni broj zaraženih u županiji trenutno 20, izvijestio je u ponedjeljak tamošnji stožer Civilne zaštite.

Izdane upute za ugostitelje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad, uz pridržavanje svih produepidemijskih mjera, nakon što je inspekcija proteklih dana zatvorila više objekata, iako su ugostitelji tvrdili da su poštovali sve propisane mjere nadležnog ministarstva.

U uputama HZJZ-a stoji da se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupine: restoranima, barovima (kavanama,pivnicama, buffetima, krčmama i kletima) i catering objektima uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ocijenio je kako se nije kasnilo s izdavanjem uputa za ugostitelje te da će, bude li potrebe, izraditi još detaljnije upute za njih.

Dodao je kako postoje planovi za otvaranje škola i vrtića ako se nastavi povoljna epidemiološka situacija. No, s obzirom da e-škola ide dobro, smatra da se školska godina može završiti bez povratka u škole, dok se u škole trebaju vratiti maturanti i djeca koja imaju asistente.

Iz varaždinske Opće bolnice u ponedjeljak su priopćili da usprkos izvanrednoj situaciji s Covid-19 infekcijom nisu stali s liječenjem onkološkijh bolesnika, već su uz sve mjere za suzbijanje širenja zaraze zadržali razinu skrbi o oboljelima s karcinomom.

Karlovački Dom za starije i nemoćne Sv. Antun sa 219 korisnika i 35 zaposlenika u ponedjeljak je zaključan u sedmodnevnu izolaciju, a u zgradu u slučaju hitnosti može ući samo hitna pomoć.

Zadarski Županijski stožer priopćio je da nakon pojačane kontrole u trima zadarskim ustanovama nisu uočeni propusti i nedostatci u postupanju propisani uputom Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Inicijativa Za snažno civilno društvo apelirala je u ponedjeljak na Vladu da u sklopu zdravstvene krize oko koronavirusa donese mjere i za očuvanje rada organizacija civilnog društva. U dopisu  ističe da od predstavnika Vlade nisu čuli što će biti s programima i kalendarima najava za organizacije civilnog društva iako su organizacije civilnog društva bile najuspješnije u povlačenju sredstava iz europskih fondova.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti