Srijeda, 17. travnja 2024.

Đurđevac uskoro dobiva kompostanu i sortirnicu otpada, Janči: ‘Zaokružit ćemo naš sustav gospodarenja otpadom’

Isti izvođači izgradit će i opremiti i sortirnicu koja će se graditi s 4,48 milijuna bespovratnih kuna iz EU, dok će razliku do 5,3 milijuna kuna pokriti Grad Đurđevac

- Oglas -

U prostorima utvrde Stari grad potpisani su ugovori za izgradnju kompostane i sortirnice na području Grada Đurđevca. Projekt kompostane vrijedan je 8,8 milijuna kuna, a iz europskih sredstava stići će 3,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Minimalni kapacitet od 2000 tona bit će dosegnut do kraja iduće godine, a do 3000 tona stići će se do kraja 2023. godine koja je ujedno i završna godina projekta. Procjenjuje se da će maksimalni kapacitet doseći u četvrtoj godini, otkrila je Bara Čubelić, direktorica Komunalnih usluga Đurđevac koje su i korisnik ovog projekta.

“Dobiveni kompost koristit ćemo za vlastite potrebe, a dio ćemo ponuditi tržištu. Izgradnja objekta kompostane imat će brojne pozitivne učinke na stanovništvo, kao što je npr. smanjenje broja divljih odlagališta.” – rekla je Bara Čubelić.

- Oglas -

Kompostanu će izgraditi tvrtka Komfort čiji je direktor Đuro Kucelj izrazio vjeru da će ovaj projekt dovršiti bez puno problema s obzirom na iskustvo koje imaju. Kompostanu će opremiti tvrta Tehnix koja ima 560 zaposlenih.

Isti izvođači izgradit će i opremiti i sortirnicu koja će se graditi s 4,48 milijuna bespovratnih kuna iz EU, dok će razliku do 5,3 milijuna kuna pokriti Grad Đurđevac.

“Đurđevac je uspješan u povlačenju europskih sredstava, jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj. Prijavili smo četiri projekta vezana za gospodarenje otpadom, prije koji tjedan stigla su nova vozila za gospodarenje otpadom, još od ranije tu su i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, te ćemo uz postojeće reciklažno dvorište i odlagalište koje posjedujemo imati zaokružen sustav gospodarenja otpadom.

Omogućit ćemo ljudima visoku razinu usluge i nisku cijenu odvoza otpada, jednu od najnižih u RH. Otpad će se plaćati po masi, novi kamioni imaju vage, te će i dalje biti četiri odvoza mjesečno. Iduće godine krećemo s odvajanjem biootpada, njega ima 30 posto u komunalnom otpadu.” – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te dodao kako u prijavi projekta nisu predvidjeli da će u kompostanu stizati otpad s drugih lokacija osim Grada.

Nova kompostana i nova sortirnica bit će izgrađene odmah do postojećeg reciklažnog dvorišta u istočnom dijelu grada.

Foto: klikaj.hr
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti