Petak, 9. lipnja 2023.

Đurđevački vrtić Maslačak jedini u Hrvatskoj s 11 verificiranih kraćih programa za djecu

Djeci je uz redovan programa ponuđena i mogućnost polaženja posebnih kraćih programa

Vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno podržali izvješće o radu dječjeg vrtića Maslačak.

“U 2019. dječji vrtić Maslačak Đurđevac krenuo je s ukupno 264 djece i 12 odgojnih skupina od čega 5 jasličkih i 7 vrtićkih. Zbog velikog broja novoupisane djece otvorena i nova 12 skupina djece. Velik interes za upis djece u naš vrtić iskazali su roditelji iz okolnih općina što je pokazatelj da se kvaliteta rada i udobnost smještaja u novoobnovljenom vrtiću prepoznaje i izvan područja Đurđevca”, rekla je ravnateljica vrtića Marija Čupen Tomica.

Djeci je uz redovan programa ponuđena i mogućnost polaženja posebnih kraćih programa i to programa engleskog jezika, etno-tradicijskog programa, sportske igraonice i zbora, uvedeno je i 6 novih programa u sklopu provedbe projekta Maslačak za sve.

“Time je naš dječji vrtić postao jedini vrtić u Republici Hrvatskoj koji svojim korisnicima pruža mogućnost polaženja 11 kraćih programa verificiranih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja”, rekla je ravnateljica.

Projekti u koje se dječji vrtić Maslačak tijekom godine uključio su: Večer matematike, Održive misli, Vidi i klikni, Škole za Afriku, Say hello to the world, Velik lov na biljke.

U projekt Veliki lov na biljke koji provodi Udruga Lijepa naša, prvi puta se uključio ove godine. Cilj provedbe projekta bio je podizanje razine poznavanja biološke raznolikosti, povećanje spoznaje ugroženih vrsta u dvorištu vrtića ili u neposrednom okolišu vrtića, a za njegovu provedbu dječji vrtić je dobio posebno priznanje.

Vrtić je obnovio i svoj status Međunarodne Eko-škole te mu je dodijeljen Međunarodni certifikat Eko – škole. Uključivanjem u ovaj projekt teži se poticanju djece da od najranije dobi razvijaju ekološku svijest i nauče osnovne pojmove o ekologiji te njezinu praktičnu primjenu u svakodnevnom životu. U sklopu projekta provodi se akcija pod nazivom Zelena čistka i organizira Eko, projektni dan na kojem sudjeluju roditelji polaznika i od dostupnih materijala izrađuju igračke i opremu za terase i igralište dječjeg vrtića.

– U vrtiću smo tijekom godine imali četiri vanjske kazališne predstave za djecu, sudjelovali smo na gradskim manifestacijama, te na brojnim likovnim natječajima: gdje smo zabilježili odlične rezultate. Vrtić je također član i Međunarodne nevladine i neprofitne organizacije – OMEP, koja se bavi svim aspektima odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu, te u suradnji s organizacijom u našem dječjem vrtiću provodimo stručne edukcije za odgojitelje – objasnila je ravnateljica.

I dalje se nastavlja s projektom Zdravog doručka u sklopu kojeg se djeci nudi prvenstveno domaća zdrava hrana i time im se ukazuje na važnost i značaj doručka kao zdravog i cjelovitog obroka te zdravom proslavom rođendana u vrtiću.

U novu pedagošku godinu dječji vrtić krenuo je i s novom didaktičkom i informatičkom opremom, namještajem, opremom za provođenje kraćih programa, sportskom opremom i literaturom, čija nabava je omogućena putem projekta Maslačak za sve, vrijednog 5,1 mil. kuna.

“Želja nam je djeci pružiti što više izbora između aktivnosti izvan redovnog programa, a roditeljima omogućiti da djecu od najranije dobi usmjeravanju aktivnostima za koje djeca pokazuju interes. I nadalje ćemo veliku pažnju posvetiti edukacijama naših djelatnika, i dalje ćemo pratiti natječaje i mogućnost kandidiranja projekta za nabavu nove opreme i uvođenje novih programa za korisnike vrtića”, rekla je ravnateljica.

– Veliki broj upisane djece je pokazatelj da su brojni roditelji prepoznali kvalitetu rada naših odgojitelja s djecom, mogućnosti upisa djece u dodatne programe prema interesu djece i visoki materijalni standard koji je zasigurno rijetkost u Hrvatskoj. S obzirom na to da je već ove godine vrtić popunjen, krenuli smo u izradu projekta za nadogradnju vrtića za nove dvije odgojne skupine u kojima bi bili smješteni predškolci. Ideja je da se za njih organizira odvojeni prostor koji će služiti za pripremu i prilagodbu za školu, što je u drugim zemljama Europe normalno – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti