Srijeda, 7. prosinca 2022.

Europski parlament izjasnio se o ulasku Hrvatske u šengenski prostor

Pučani i socijaldemokrati, najjače političke grupacije u EP-u, premoćno su glasali za članstvo Hrvatske u šengenu, a Hrvatska je dobila i podršku svih prisutnih zastupnika Zelenih i liberala

Preporučujemo

Krajnja desnica i ljevica podijeljene su glede ulaska Hrvatske u šengenski prostor, dok su joj ostale političke grupacije Europskog parlamenta dale jasnu podršku na plenarnoj sjednici održanoj u četvrtak.

Zastupnici su izglasali mišljenje Europskog parlamenta o nacrtu odluke Vijeća EU-a za primanje Hrvatske u šengenski prostor. Glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo suzdržanih.

Iako je uloga Europskog parlamenta u ovom procesu samo savjetodavna, poslana je jasna politička poruka – da Hrvatska zaslužuje postati 27. članica tog prostora.

Pučani i socijaldemokrati, najjače političke grupacije u EP-u, premoćno su glasali za članstvo Hrvatske u šengenu, a Hrvatska je dobila i podršku svih prisutnih zastupnika Zelenih i liberala (Renew).

Glasovanje o ulasku Hrvatske u šengensko područje podijelilo je desni klub Identitet i demokracija. Svi zastupnici kluba glasali su protiv uz jednog suzdržanog, no Hrvatsku su podržali svi prisutni talijanski zastupnici kluba, članovi Lige koja je od listopada dio vladajuće koalicije u Italiji.

Zastupnici kluba Ljevica uglavnom su bili suzdržani ili protiv, a manji broj je glasao za.

Očekivano, svi prisutni hrvatski eurozastupnici – pučani Željana Zovko, Karlo Ressler, Sunčana Glavak i Tomislav Sokol; socijaldemokrati Tonino Picula, Biljana Borzan i Romana Jerković; Valter Flego (Renew), nezavisni Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić glasali su za ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

Predrag Fred Matić (S&D) i Ladislav Ilčić (ECR) nisu prisustvovali ovotjednoj mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti