Četvrtak, 2. prosinca 2021.

FOTO Predstavljen Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci

Posjetiteljski centar opremljen je najnovijom tehnologijom unutar kojeg je postavljen multimedijalni, interaktivni i visokotehnološki koncept

Preporučujemo

U subotu je u sklopu projekta Održivo upravljanje i povećanje konkurentnosti Đurđevačkih pijesaka koji se provodi u suradnji s partnerima Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Lokalnom akcijskom grupom Podravina te Turističkom zajednicom Grada Đurđevca predstavljen Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci.

Posjetiteljski centar opremljen je najnovijom tehnologijom unutar kojeg je postavljen multimedijalni, interaktivni i visokotehnološki koncept kojemu je cilj stvoriti iskustvo posjetiteljima tako da mu se prenesu znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka daleko poznatog u Europi.

Sadržaj postava temelji se na znanstvenim spoznajama iz područja geologije i biologije te u manjem obimu područja povijesti, a svaka soba unutar centra priča svoju priču. Obilazak počinje od potkrovlja sa zvjezdanim nebom, nakon čega posjetitelji putuju vremenskom kapsulom, odnosno liftom u ostatak prostorija.

Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci.

Sve navedeno prezentirali su voditelj projekta Martin Mahović, predstavnik tvrtke Novena koja je izradila ovaj koncept, Artur Šilić te đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči koji je istaknuo da će ovim projektom Đurđevac dobiti jednu zaokruženu priču o prirodnoj i kulturnoj baštini što će potaknuti brojne posjetitelje da se iznova vrate u Đurđevac, a prisutnima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

– Unazad nekoliko godina Đurđevac se uspješno smjestio na turističku kartu Hrvatske te smo odavno prepoznali važnost prezentacije prirodne baštine kojom obiluje naša Podravina. S još jednim ovakvim prostorom s nizom edukativnih sadržaja i dalje ćemo biti visoko na ljestvici poželjnih odredišta za školske ekskurzije – zaključio je Lacković.

Hrvoje Janči i Željko Lacković

Također, predstavljen je i sustav javnih gradskih električnih bicikala u sklopu kojeg su ispred Posjetiteljskog centra, hostela u Park šumi Borik i na području geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci postavljene tri stanice s ukupno 15 električnih bicikala te postoljima za prihvat i punjenje bicikala, nadstrešnicom za zaštitu od oborina i sustavom za video-nadzor za zaštitu od krađe.

Željko Lacković i Hrvoje Janči

Za samu izvedbu i implementaciju sustava zaslužni su Hrvatski Telekom kao tehnološki nositelj projekta, zajedno s partnerskom tvrtkom Uljanik Tesu Elektronika, a ove će tvrtke ujedno osigurati i daljnje upravljanje sustavom.

Svrha projekta je omogućiti građanima Đurđevca korištenje električnih bicikala kao ekološki prihvatljivijeg oblika prijevoza, potaknuti urbanu mobilnost te omogućiti razvoj alternativnih oblika kretanja po gradu koji su korisni i po zdravlje pojedinca i po okoliš.

Električni bicikli dodatno će pridonijeti i turističkoj atraktivnosti Đurđevca jer će posjetiteljima omogućiti kako razgledavanje grada, tako i lakši i brži posjet poznatoj turističkoj atrakciji Đurđevački pijesci.

U tu je svrhu postavljeno i šest klupa s postoljima za prihvat bicikala kako bi posjetitelji mogli krenuti pješke u razgledavanje ovog jedinstvenog prirodnog fenomena u Hrvatskoj i regiji.

Najnovije objave