Srijeda, 28. veljače 2024.

FOTO Udruga Mali princ osigurala dva milijuna kuna za osobne asistente

Usluga osobne asistencije pruža se osobama za koje je utvrđeno da im je neophodna potpora u provođenju svakodnevnih aktivnosti i samozbrinjavanja

- Oglas -

U Domu kulture Đurđevac održana je početna konferencija projekta Osobni asistent u koji je uključeno 16 osoba s mentalnim ili intelektualnim oštećenjima kojima uslugu pružaju osobni asistenti educirani za pružanje usluge osobne asistencije.

Nositelj projekta je Udruga Mali princ Đurđevac uz projektne partnere Udrugu Latice Koprivnica i Udrugu Maslačak Križevci. Provedba projekta započela je u svibnju ove godine, a trajat će do  siječnja 2023. godine.  Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 1.994,289,00 kuna.

Usluga osobne asistencije pruža se osobama za koje je utvrđeno da im je neophodna potpora u provođenju svakodnevnih aktivnosti i samozbrinjavanja, a uključivanjem osobnih asistenata u živote odabranih korisnika pozitivno se utjecalo na kvalitetu njihovih života i cijelih obitelji, povećala se socijalna uključenost te se spriječila institucionalizacija.

- Oglas -

Sve prisutne na početku konferencije pozdravila je predsjednica Udruge Mali princ, Kristinka Štefan, dok je o samom projektu i provedbi istog više rekla voditeljica projekta, Anja Senjan.

– Svim sudionicima, korisnicima, osobnim asistentima te partnerima dobru suradnju i uspješnu realizaciju ove faze projekta. Također se nadam da ćemo završnu konferenciju ovog projekta održati u novim prostorima čija izgradnja svakim danom sve više napreduje – istaknula je Kristinka Štefan.

Svoj osvrt na dosadašnje iskustvo korištenja usluga osobnih asistenata dali su osobni asistent, Vatroslav Kokor koji je prisutnima dao dočarao osobnu asistenciju kroz vlastito iskustvo te ujedno zahvalio udruzi na ukazanom povjerenju. Jadranka Veličan i Jana Vuljak kao majke korisnika usluga okupljenima su otkrile koliko im znači osobna asistencija i koliko ona pomaže njihovoj djeci u svakodnevnom životu.

Svim sudionicima i korisnicima na ovom projektu gradonačelnik Grada Đurđevca zaželio je uspješnu provedbu.

– Čuli smo koliko je bitna usluga osobne asistencije za korisnike ovog projekta te mi je neizmjerno drago da u ovoj fazi projekta imamo 6 korisnika više nego u prethodnoj. Udruga Mali princ  prepoznaje mogućnosti koje su nam ponuđene u sklopu europskih fondova te moram spomenuti da mi kao grad imamo odličnu suradnju s našom udrugom i već godinama zajednički uspješno provodimo brojne projekte, a jedan od najvažnijih koji je u realizaciji je osiguravanje zajedničkih kapaciteta za korisnike udruge i osobe s teškoćama u razvoju – rekao je Hrvoje Janči.

- Oglas -

Okupljene članove, korisnike, asistente, partnere i goste pozdravio je i predsjednik Gradskog vijeća.

– Znamo što znači pomoć osobama koje su u poziciji da trebaju pomoć te znamo koliko je važno da one budu prepoznate i prihvaćene od strane zajednice. Kristinka Štefan prepoznala je značaj i korištenje europskih sredstava kojima osigurava kvalitetnu razinu usluge za svoje članove i ostale korisnike. Čeka nas još puno izazova jer djeci treba osigurati jednu zajednicu u kojoj će odrastati, odnosno trajnu zajednicu u kojoj će oni činiti jedno, a jedan od najvećih izazova svakako je osiguranje radnih mjesta i radno-aktivnog angažmana osoba s intelektualnim teškoćama unutar radne zajednice. To je samo jedan korak u nastojanju da svi budemo jednaki u svom razvoju i da svi imaju jednako osiguran i kvalitetan tretman – rekao je Željko Lacković.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti