Srijeda, 29. studenoga 2023.

FOTO-VIDEO Čak 200 obrtnika izlaže na jubilarnom 25. Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima

Ovogodišnja je tema Razvoj ruralnog turizma, a partner je Virovitičko-podravska županija. Na otvorenju je župan Darko Koren istaknuo kako samo u Koprivničko-križevačkoj županiji djeluje 2021 obrt, od čega je 171 novih obrta registrirano ove godine

- Advertisement -

Gotovo 200 obrtnika, tvrtki i drugih izlagača predstavlja svoju djelatnost i proizvode na jubilarnom, 25. po redu Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije, koji se održava u Križevcima.

Ovogodišnja tema ove trodnevne, ujedno i najvažnije županijske manifestacije posvećene promociji obrtništva i poduzetništva, je ‘Razvoj ruralnog turizma u Koprivničko-križevačkoj županiji’, a ovogodišnji partner sajma je Virovitičko-podravska županija, istaknuo je to u svom uvodnom obraćanju na svečanom otvorenju koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren
Koprivničko-križevački župan Darko Koren // Foto: Krešo Puklavec

– Veseli nas ovakav broj izlagača, a svi će oni kroz tri dana trajanja manifestacije imati sjajnu priliku za promoviranje i stvaranje novih poslovnih kontakata. U programu su na tu temu predviđene zanimljive panel rasprave koje će siguran sam, privući sve one koje zanimaju aktualni trendovi, ali i mogućnosti brendiranja kontinentalnog turizma – naveo je Koren, istaknuvši kako u županiji djeluje 2021 obrt u različitim djelatnostima, dok je samo ove godine otvoreno čak 171 novih obrta.

- Advertisement -

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn kao domaćin poželio je svima dobrodošlicu, istaknuvši kako upravo Križevci i križevački kraj ima višestoljetnu obrtničku i gospodarsku tradiciju.

– Prosperitet ovoga grada je u sinergiji obrtništva i malog poduzetništva s Visokim gospodarskim učilištem,najstarijem učilištu u ovom dijelu Europe, današnjem Veleučilištu u Križevcima – naveo je Rajn.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn
Križevački gradonačelnik Mario Rajn // Foto: Krešo Puklavec

Okupljenima se obratio i župan Virovitičko-podravske županije, Igor Andrović.

– I u Virovitici postoji sajam kao i ovaj vaš, Viroexpo. Ove smo godine obilježili 26 godina sajma, koji je jedan od tri najveća sajma u Hrvatskoj. Bila nam je velika čast da nam Koprivničko-križevačka županija prošle godine bude partner, tako da smo ovime nastavili suradnju. Međutim, nije samo sajam suradnja, već nam je suradnja dobra u svim aspektima – istaknuo je Andrović.

Nakon uvodnih riječi uslijedilo je tradicionalno martinjsko krštenje mošta u izvedbi dvojice vinskih biškupa.

- Advertisement -

Nakon martinjskog krštenja mošta, uslijedio je obilazak štandova izlagača na 1700 m2 velikom prostoru kod Sportske dvorane OŠ Ljudevita Modeca, gdje se sajam i održava. Pokraj izlagača, u programu su i okrugli stolovi o poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, prezentacije i stručni skupovi te turističke i gastro-izložbe.

Posebnu su pozornost dobile i izložene fotografije Mirka Hanžekovića.

Darko Koren i Mirko Hanžeković
Darko Koren i Mirko Hanžeković // Foto: Krešo Puklavec

Jedan od izlagača je i pčelar Martin Gašparević iz Varaždinske županije, koji kroz svoj OPG Čarobna košnica iz općine Breznica predstavlja med i druge pčelinje proizvode.

– Ovdje sam svake godine, ovdje mi je jako lijepo. Prekrasna tri dana druženja i upoznavanja novih ljudi, bavim se pčelarstvom već dugi niz godina, imam više vrste meda u ponudi. Ovakvi mi sajmovi pomažu na vidljivosti, ali ine samo to. Tu se sklapaju novi poslovi, tu su organizatori drugih manifestacija, dolazi se do raznih pozivnica. I uvijek je pozitiva, nijedan sajam nema negativnosti – istaknuo je Gašparević.

Martin Gašparević na 25. Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima
Martin Gašparević na 25. Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima // Foto: Krešo Puklavec

Petra Tušek iz Koprivnice upravo je počela s radom, a na sajmu je imala priliku predstaviti se po prvi puta.

– U sklopu svog obrta izrađujem razne dekoracije, izrađujemo razne personalizirane proizvode po narudžbama, prilagođavamo se željama i idejama klijenata i trudimo se da ih ostvarimo. Ima interesa, sada je to dosta popularno, tako da nam je dobrodošao i ovaj sajam. Stalno imamo neke upite, evo bliži nam se Božić i blagdani tako da imamo sve spremno i za tu prigodu – istaknula je Tušek.

Petra Tušek na 25. Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima
Petra Tušek na 25. Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima // Foto: Krešo Puklavec

Davor Božić iz Šemovaca proizvodi likere i druga alkoholna pića u upravo otvorenoj modernoj destileriji, čija je izgradnja sufinancirana i europskim sredstvima. Ovaj je sajam, kako nam je rekao, prigoda da istakne kako je ovaj poslovni pothvat izazovan i zbog loših klimatskih uvjeta koji vladaju, nadodavši kako su ujedno i optimistični te spremni uloviti se ukoštac s izazovima koji ih čekaju.

– Imamo pet hektara voćnjaka, što nas je u konačnici i ponukalo da voće pretvorimo u rakiju i da krenemo u ovu investiciju. Proizvodim i kupinovo vino, koje je, mogu reći, zlatno vino. Ne proizvodim ga puno, ali je kvaliteta prepoznata. Nešto voća na kraju moram i kupovati jer su nam ove godine zbog vremenskih uvjeta slabo rodile. To je problem svugdje, ne samo ovdje. Evo marelice tek sad cvatu i nema šanse da iduće godine opet rodi – istaknuo je Božić, nadodavši kako im je ovaj sajam dobrodošao ne samo kao mjesto predstavljanja, već i susreta.

Davor Božić na 25. Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima
Davor Božić na 25. Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima // Foto: Krešo Puklavec

– Ovaj sajam je odlična prilika, nije zapravo toliko prodajni koliko se susrećete s poslovnim ljudima Razmjenjujete iskustva. Trenutno se malo bavimo marketingom, to mislimo pojačati. No prisutni smo na raznim mjestima, idemo na veće sajmove, a robu prodajemo i na moru i većim gradovima – zaključio je Božić.

25. Obrtnički i gospodarski sajam u Križevcima
25. Obrtnički i gospodarski sajam u Križevcima // Foto: Krešo Puklavec

Podsjetimo, Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije održava se od 10. do 12. studenog u organizaciji Koprivničko-križevačke županije te suorganizaciji Grada Križevaca, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, Udruženja obrtnika Križevci, PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i Turističke zajednice Grada Križevaca.

Ovaj sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom

Foto i video: Krešo Puklavec

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti