Ponedjeljak, 15. kolovoza 2022.

Galerija Koprivnica priprema izložbu o povijesti amaterskog kazališta u gradu i okolici

Ispreplićući priču o Koprivnici i okolici s pričom o kazalištu, izložba prikazuje razvoj amaterske scene i publike od prvih zapisa o društvenom životu do danas

Preporučujemo

U Galeriji Koprivnica ovog petka održat će se otvorenje izložbe o povijesti amaterskog kazališta u Koprivnici i okolici ‘Pozornica je vaša’.

Otvorenje je najavljeno za 19 sati.

”Ispreplićući priču o Koprivnici i okolici s pričom o kazalištu, izložba prikazuje razvoj amaterske scene i publike od prvih zapisa o društvenom životu do danas. Početke kazališnog amaterizma obilježio je Đuro Ester – vizionar snažno uronjen u društveni i kulturni život grada, a tijekom 20 stoljeća aktivnost diletantskih kazališnih družina bila je posebno razvijena. Novo razdoblje kazališnog života u Koprivnici počelo je sredinom 20. stoljeća osnivanjem Gradskog amaterskog kazališta nakon kojeg je uslijedila „kazališna“ tišina do 1980-ih godina kad je alternativna kultura mladih postala zanimljiv i važan tvorac kazališnih komada.

Posljednji, ali nikako manje važan dio izložbe, posvećen je Dramskom studiju Ludens teatra, trenutno najsnažnijoj vezi stanovnika grada i njegovog amaterskog kazališnog rada. Kako je kazalište možda i više od ostalih umjetnosti dostupno svima, ali i rezultat znanja, talenta, ljubavi i strasti onih koji ga stvaraju, izložba je posvećena svima koju su tijekom više od stoljeća povijesti amaterskog kazališta u Koprivnici i okolici ispisivali ovu kazališnu priču – sa scene ili iza nje”, poručuju iz Muzeja grada Koprivnice.

Izložba se može razgledati svakodnevno do 8. svibnja u Galeriji Koprivnica uz slobodan ulaz i poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.

- Advertisement -

Najnovije objave