Utorak, 6. lipnja 2023.

Goran Živković – Žika: ‘Zašto se trebate napaliti na neuspjeh? Iz njega se puno više uči nego iz uspjeha’

Srž ideje je da destigmatiziramo neuspjeh, da ohrabrimo ljude koji će to gledati da budu skloniji riziku nego što su bili dosad i da na neku foru šire tu priču da neuspjeh nije sramota, nego da je to nešto što se može podijeliti i s drugima i iz čega se može nešto naučiti, objasnio je Žika

Goran Živković – Žika poznato je lice koprivničke i hrvatske rock scene. Pjevač i frontmen punk-rock grupe Overflow u vrijeme pandemije posvetio se nekim drugim projektima, poput ‘Walking Koprivnica‘, a svakodnevno je posvećen i svom osnovnom zanimanju, poslu pedagoga u jednoj osnovnoj školi.

Novi projekt u kojem sudjeluje ima intrigantno ime ‘Napali se na neuspjeh’, a pokrenuo ga je u suradnji s Dijanom Matešom, profesoricom engleskog jezika u Srednjoj školi Koprivnica.

– U svibnju sam gostovao kod Dijane na tribini o uspjehu i neuspjehu. Zvala je glumca Svena Šestaka, slikaricu Andreju Živko i mene kao glazbenika. Rekao sam joj da sam i pedagog u školi, da je to važan dio moje osobnosti, nešto što me obilježava. Rekla je da zna, da me baš zato i zvala – objasnio je Goran Živković.

Snimka tribine može se pogledati OVDJE.

Dijana Mateša i Goran Živković // Foto: Privatna arhiva

Kaže kako su se kasnije sprijateljili i počeli pričati o toj temi.

– Na tribini sam dosta pričao o neuspjehu kao resursu, o tome kako smo opterećeni uspjehom, kako u našoj kulturi ne pričamo o neuspjehu jer imamo taj osjećaj stigme ako nešto nije prošlo onako kako smo planirali. A neuspjeh je zaista resurs, iz njega se puno više uči nego iz uspjeha. Rodila se ideja da radimo tribine o tome, gdje bi uspješni ljudi pričali o stvarima kad su bili neuspješni, što se događalo, što su iz toga naučili, tko im je pomogao, da li sad drugačije razmišljaju o neuspjehu, kojeg neuspjeha se sjećaju iz djetinjstva… O tome bismo voljeli pričati.

Koji je cilj, što želite postići?

– Srž ideje je da destigmatiziramo neuspjeh, da ohrabrimo ljude koji će to gledati da budu skloniji riziku nego što su bili dosad i da na neku foru šire tu priču da neuspjeh nije sramota, nego da je to nešto što se može podijeliti i s drugima i iz čega se može nešto naučiti.

Nije u pitanju samo tribina, nego i ideja da se rade radionice s mladima, u osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu.

– Znamo da je to jedna priča koju treba i kod njih potaknuti. Što se tiče tribina, namjeravamo ih otprilike raditi svaka dva mjeseca. Format je tri gosta i nas dvoje kao moderatori, a svaki gost će ispričati neki svoj neuspjeh. Ideja je da ne bude ‘frontalno’, stavit ćemo publiku najbliže što možemo, i trudit ćemo se da to bude interaktivno, da se publika aktivno uključi, s pitanjima ili sa svojim pričama o neuspjehu.

Prva tribina održat će se u Enteru Koprivnica, u Poduzetničkom inkubatoru u sklopu Kampusa u petak, 12. studenoga, s početkom u 18 sati. Prijaviti se možete OVDJE.

– Gostovat će Saša Ceci, fizičar koji se bavi popularizacijom znanosti. On se bavio i sindikalnim djelovanjem, a u ovoj pandemiji jako se trudi biti glas razuma. Drugi gost je Aleksandar Džakula, profesor na Medicinskom fakultetu, a bavi se upravljanjem u zdravstvu. Pošto je morala biti i jedna žena, a nismo uzeli nikog iz Koprivnice, idealan je izbor bila Helena Hećimović. Njen je utjecaj u gradu bio izuzetno velik na različitim poljima, od obrazovanja, ekologije, stranih jezika i nekadašnje Muzičke omladine pa do priče o Jagnjedovcu što je jedan novi element, kod nas do tad nepoznat – objašnjava Žika.

Kaže kako je tema o neuspjehu nepresušna.

– Svatko tko radi bilo što što ima malo veze s nekakvom kreacijom, doživljava neuspjeh u toj sferi života. Svi doživljavamo neuspjeh na osobnom planu, ali o tome zaista ne pričamo previše. U ovoj pandemiji je dobro promišljati i doista bismo trebali promisliti koliko smo opterećeni uspjehom te ne razmišljamo o putu koji traje dok se ne dođe do tog uspjeha kao o pravoj vrijednosti – zaključio je Goran Živković.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti