Utorak, 18. siječnja 2022.

Građani Koprivnice koji žive oko srednjoškolskog centra ogorčeni: ‘Dosta nam je vrana, poduzmite više nešto’

Vrane su se razmnožile do neslućenih razmjera, teroriziraju stanovnike svojim graktanjem, izmetima, a dogodilo se i nekoliko napada na ljude koji su ih htjeli otjerati iz svoje blizine. Neshvatljivo je da su ovakve štetočine zaštićene dok čovjek nije, smatra Davorin Valeš

Preporučujemo

“Nakon višegodišnjeg terora koji po čitavoj Koprivnici nad njenim stanovnicima vrše vrane, ili kako to stručnjaci iz raznoraznih udruga za zaštitu životinja zovu – gačci, stanovnici kvartova u blizini Srednje škole uputili su gradonačelniku Jakšiću peticiju – apel da se konačno nešto konkretno poduzme”, otkrio nam je jedan od potpisnika peticije Davorin Valeš.

Pozvao je i medije da se priključe ovoj akciji jer, kako kaže, neizdrživo je živjeti u blizini njihovih staništa, a vjeruje da je tako i u drugim dijelovima grada.

“Vrane su se razmnožile do neslućenih razmjera, teroriziraju stanovnike svojim graktanjem, izmetima, a dogodilo se i nekoliko napada na ljude koji su ih htjeli otjerati iz svoje blizine. Neshvatljivo je da su ovakve štetočine zaštićene dok čovjek nije”, smatra Valeš.

Vrane u Koprivnici

Vrane teroriziraju stanovnike Koprivnice oko Srednje škole…

Gepostet von Klikaj.hr am Dienstag, 26. Mai 2020

“Gradonačelniče grada Koprivnica, stanovnici kvartova u blizini Srednje škole dostavljaju vam peticiju kojom vas se moli da u što kraćem roku poduzmete sve potrebne radnje kako bi nam se omogućio normalan život kakav zaslužuju stanovnici jednog europskog grada.

Vrane, tj. kako ih ‘stručnjaci’ iz raznoraznih udruga nazivaju gačci, u ogromnom su se broju, njih nekoliko stotina, naselili na drveće u parku koprivničke Srednje škole te po čitave dane vrše nepodnošljiv teror nad nama koji živimo u blizini.

Svojim graktanjem svih 24 sata, svakodnevno, onemogućuju nam normalan život i komunikaciju s članovima svojih obitelji, a da ne govorimo kako je spavanje uz silne decibele nemoguće. Ovdje žive i stanovnici u visokim godinama, narušenog zdravlja, također i mala djeca… Takozvani gačci tijekom leta svojim izmetom konstantno ‘pogađaju’ prolaznike u glavu, tijelo, onečistili su im mnogo puta odjeću i na nogostupu uz park moguće je vidjeti kolike su njihove ‘aktivnosti’ jer je asfalt pun tog izmeta i ima više bijele nego sive boje.

Prozori Srednje škole, naročito s istočne strane, stalno su uprljani istim tim izmetom.

U nekoliko navrata u grupi su napadali ljude, niskim letom zaletavali im se u glave.

Molimo vas da provedete jedan dan na navedenom području i uvjerite se u istinitost ovih navoda te da poduzmete sve potrebne mjere kako bi se ta neman trajno odstranila iz našeg kvarta”, stoji u peticiji koju je dosad potpisalo više od 30 ljudi iz Ulice Ante Starčevića, Ivanjske ulice, Trga slobode, Trga kralja Tomislava i Ulice pravednika među narodima.

Koprivnička gradska uprava već godinama pokušava riješiti problem s vranama, ali kažu kako to nije nimalo jednostavan i jeftin posao.

– Imali smo dosta zahtjeva da poduzmemo nešto po pitanju vrana, i to ne samo iz tog dijela grada – priznao je pročelnik upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić.

Dodao je kako su u ožujku krenuli s orezivanjem grana na više lokacija u Koprivnici.

– Problem je što kada se u gnijezdima pojave jaja, a to je negdje polovicom travnja, stabla više ne smijemo dirati. Tada smo stali, vrane sada imaju mlade i mi po propisima više ne možemo ništa – istaknuo je pročelnik Golubić.

Naglasio je i kako samo orezivanje ne rješava problem jer se vrane naprosto presele negdje drugdje, a često ponovno nasele i orezana stabla.

– Razmatramo i neka druga rješenja poput angažiranja sokolara koji bi ptice grabljivice vodio gradom da rastjeraju vrane, no to iziskuje velika financijska sredstva. Razmišljalo se i o vjevericama, no i to bi imalo samo ograničen učinak – smatra Golubić.

Foto: Zvonimir Markač i Luka Krušec/LuMedia

- Advertisement -

Najnovije objave