Utorak, 21. ožujka 2023.

Hrvatska je pri vrhu ljestvice prekomjerno teških i debelih osoba u Europskoj uniji

Prema rezultatima Europske zdravstvene ankete u Hrvatskoj je prekomjernu tjelesnu masu imalo 41,3 posto odraslih, a debljinu 23 posto

Preporučujemo

Hrvatska je u vrhu ljestvice država članica EU s većim udjelom osoba prekomjerne tjelesne mase i debljine u odnosu na prosjek, stoga je Vlada na sjednici u četvrtak podržala prijedlog rezolucije saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku kojoj je cilj smanjenje tog trenda.

Rezolucijom se predlaže svim nadležnim institucijama poduzimanje aktivnosti u cilju smanjenja broja osoba koje imaju problema s prekomjernom tjelesnom masom, a ministar zdravstva Vili Beroš je u obrazloženju podrške za njeno donošenje naveo kako je u Hrvatskoj u 2019. godini samo 34,3 posto odraslih imalo normalnu tjelesnu masu.

Pokazali su to rezultati Europske zdravstvene ankete (EHIS), a prema njima u Hrvatskoj je prekomjernu tjelesnu masu imalo 41,3 posto odraslih, a debljinu 23 posto.

“Time se Hrvatska pozicionirala na vrh ljestvice država članica EU s većim udjelom osoba prekomjerne tjelesne mase i debljine u odnosu na prosjek EU”, upozorio je ministar zdravstva.

Na temelju analize postojećeg stanja i trendova, dodao je, procjenjuje se da će problem debljine dodatno eskalirati u budućnosti te da će u 2030. godini udio osoba s debljinom u Hrvatskoj iznositi 32,4 posto za muškarce i 30,49 posto za žene.

“Imajući u idu ove podatke, za postizanje optimalnih rezultata u borbi protiv debljine potrebno je uključiti čitavu zajednicu. To znači da je nužno uključiti sve društvene institucije i gospodarske subjekte koji će svojim međusobno usklađenim djelovanjem podizati svijest o potrebi poduzimanja zajedničkih koraka u unaprjeđivanju prevencije liječenja od debljine“, rekao je Beroš.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti