Četvrtak, 18. travnja 2024.

Hrvatske rukometašice u srijedu gostuju u Rumunjskoj

Kao što je poznato, obje reprezentacije su u dva uvodna kola pobijedile Grčku i Bosnu i Hercegovinu i trenutačno s četiri boda dijele prvo mjesto.

- Oglas -

Nakon punih 13 sati putovanja hrvatska ženska seniorska reprezentacija stigla je u Bistritu. Nema igračice, a ni člana stručnog stožera na kojem se ne vide tragovi iscrpljenosti tog dugačkog putovanja. Utorak prije podne reprezentacija je iskoristila da se oporavi i napravi kratku analizu, a od 15 sati održan je jedini trening uoči vrlo važnog susreta s Rumunjskom, izvijestio je Hrvatski rukometni savez.

Kao što je poznato, obje reprezentacije su u dva uvodna kola pobijedile Grčku i Bosnu i Hercegovinu i trenutačno s četiri boda dijele prvo mjesto. Susreti s Rumunjskom, a prvi je u srijedu 28. veljače u 16.30 sati te drugi u Koprivnici 3. ožujka u 17.00 sati, trebali bi odlučivati o tome tko će na kraju biti prvi, odnosno dobiti mogućnost nešto lakšeg ždrijeba na Europskom prvenstvu koje potkraj godine zajednički organiziraju Mađarska, Austrija i Švicarska.

Nakon tužnog odlaska sa Svjetskog prvenstva u Švedskoj i propuštene prilike da se dođe do olimpijskih kvalifikacija, hrvatska reprezentacija treba jedan pravi rezultat da se vrati na pobjedničke staze. A „nova“ Rumunjska čini se kao idealna prilika za to. Zašto nova, pitat će se mnogi. Zato jer je u odnosu na Svjetsko prvenstvo gdje je osvojila 12. mjesto (Hrvatska je bila 14.), Rumunjska ostala bez sedam jako važnih igračica. Dio njih se oprostio poput jedne od najboljih na svijetu Cristine Neagu, dio je ozlijeđen, dio bolestan. Uglavnom, Rumunjska dočekuje našu reprezentaciju bez Yulie Dumanske, Cristine Neagu, Crine Pintee, Elize Buceschi, Nicolete Dince, Claudie Pascan, Nicolete Balog.

- Oglas -

Rumunjski izbornik Floretnin Pera, inače trener Bistrite u kojoj igra naša Paula Posavec, dramatično je podmladio ekipu za ova dva susreta. Da ne bude zabune, te mlade igračice dolaze iz vjerojatno najbolje lige svijeta i ne treba se zanositi da su slabe. Na vratima Rumunjske su Diana Ciuca (CS Rapid Bukurešt), suigračica naše Ivane Kapitanović i Daciana Hosu (SCM RM Valcea).

Crta pripada Loreni Ostase (CS Rapid Bukurešt), Ani Cioclan (31. god, CSM Tg Jiu), mladoj 21 – godišnjoj Bianci Eleni Voici (CSM Brasov). Na vanjskim pozicijama dominira nama dobro poznata Bianca Bazaliu (Cs Gloria Bistrita), nekadašnja članica Podravka Vegete. Ništa slabija nije ni Alexandra Dindigan (27. god, CSM Bukurešt), a tu je jako mlada Diana Lixandroiu (18 god., CSM Slatina). Na desnoj strani su pak, Alicia – Maria Gogirla (SCM RM Valcea) i Daria Bucur (SCM Gloria Buzau).

Krila su godinama bila sjajna u toj reprezentaciji pa je njihov izbornik i tu kombinirao iskustvo i mladost. Tako je pozvao Soniu Seraficeanu (26. god, CS Gloria Bistrita), Mihaelu Mihai (19. god, CSM Bukurešt) pa na lijevoj strani Corinu Lupei (21. god. ,Dunarea Braila), itd, itd…

Ono što bi mogla biti olakšavajuća okolnost za izbornika i reprezentaciju je činjenica da čak sedam naših igračica nastupa u Rumunjskoj. Ivana Kapitanović je u CS Rapidu Bukurešt, Tea Pijević (SCM Gloria Buzau), Katarina Ježić (HC Dunarea Braila), Paula Posavec (Cs Gloria Bistrita), Valentina Blažević (SCM Gloria Buzau), Dejana Milosavljević (SCM Craiova) i Katarina Pavlović (CS Minaur Baia Mare). One sjajno poznaju rumunjske igračice, njihove navike, kretanja, s nekima i igraju, tako da bi same sebi mogle olakšati posao. I druga vrlo važna činjenica jest saznanje da su sve naše igračice, osim Ćamile Mičijević (leđa) zdrave i igraju u svojim klubovima, za razliku od recimo, okupljanja prije Svjetskog prvenstva.

– Analizirali smo Rumunjsku, koliko će to biti dosta pitanje je, jer sa SP s kojeg smo analizirali njihove utakmice nema sedam igračica. Bolji uvid u situaciju definitivno ćemo imati nakon prvog susreta u Bistrici. Ono što nam može pomoći je naših sedam igračica koje igraju u Rumunjskoj i znaju s kim imamo posla. Veselilo bi me da u dvije utakmice budemo bolji od njih. Ovo će u Bistrici biti samo utakmica na rezultat – rekao je izbornik Obrvan.

- Oglas -

U svakom slučaju ulog je velik. I toga su naše rukometašice svjesne. Nadajmo se da ćemo ih vidjeti u pravom izdanju.

– Nemamo puno vremena, ali imamo dobra saznanja o rumunjskim igračicama. Zato moramo biti maksimalno koncentrirane i ući u utakmicu najbolje što možemo. Nema dosad glavnih igračica, ali sve su to igračice koje igraju vrlo jaku rumunjsku ligu i sigurno su dobra ekipa. Sve smo zdrave, novih ozljeda nema i to nam je u ovim trenutku najvažnije – rekla je Valentina Blažević.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti