Subota, 20. srpnja 2024.

Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o zastoju ovrha

Sabor je dopunio Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji će stupiti na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novima

- Oglas -

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno (sa 120 glasova ‘za’) donio zakon koji na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri, omogućuje zastoj ovrha na novčanim sredstvima fizičkih osoba kako bi lakše prebrodile posebne okolnosti izazvane koronavirusom.

Sabor je, naime, dopunio Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji će stupiti na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novima.

Posebne okolnosti trajat će tri mjeseca od toga dana, uz mogućnost da ih Vlada produlji za još tri.

- Oglas -

Fina će za trajanja posebnih okolnosti zastati s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima ovršenika, odnosno fizičke osobe.

Novozaprimljene osnove za plaćanje evidentirat će u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, te će po njima postupati nakon što posebne okolnosti prestanu.

Dok posebne okolnosti traju, Fina neće obračunavati kamatu koja je određena u osnovi za plaćanje niti zateznu kamatu.

Odbijeni svi oporbeni amandmani

Vladin predstavnik, a potom i saborska većina odbili su sve oporbene amandmane na spomenuti zakon, a većina ih se odnosila na produljenje moratorija na ovrhe na šest plus šest mjeseci, odnosno na godinu dana.

- Oglas -

Sabor je donio Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, izmijenio je zakone o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika te o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka.

Odbio je SDP-ov paket zakona za pomoć gospodarstvu teško pogođenom zbog epidemije koronavirusa.

Nezadovoljan takvim ishodom, Davor Bernardić (SDP) prozvao je vladajuće da su zapravo odbili zaštititi najugroženije građane: nezaposlene, umirovljenike, povećati naknade radnicima u samoizolaciji, stimulaciju ljudima na prvoj crti zaštite od zaraze, utvrditi da dužnosnici rade za minimalac.

Bernardić: Vlada štiti interese banaka

“Posebno nas žalosti da ste odbili prijedlog o moratoriju na kredite na godinu dana, to je dokaz da Plenkovićeva vlada štiti interese banaka i podržava njihov ekstra profit”, rekao je Bernardić.

Sabor je u petak glasovao na način koji do sada nije prakticirao.

Zastupnici su, naime, zbog mjera zaštite od zaraze bili podijeljeni u tri dvorane (sabornica, Mala vijećnica, Dvorana bana Josipa Jelačića), glasovali su elektronički i ručno, nakon čega su glasovi zbrojeni.

Zbog opasnosti od koronavirusa Sabor provodi stroge mjere zaštite, smanjio je broj zastupnika koji istodobno mogu biti na raspravi. Zastupnici moraju biti na udaljenosti od dva metra, odbori rade elektronički, saborska govornica dezinficira se poslije svakog zastupnika.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti