Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Hrvoje Čeović iz Belupa izabran za novog člana Gospodarskog vijeća Županijske komore Koprivnica

Središnja tema rasprave na sjednici bila je rasprava o važnosti primjene principa održivog razvoja u poslovanju tvrtki

Preporučujemo

Članovi Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Koprivnica sastali su se u srijedu na prvoj ovogodišnjoj sjednici.

Na samom početku sjednice za novog člana Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Koprivnica izabran je predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Čeović, priopćeno je iz komore.

Čeović iza sebe ima bogato menadžersko iskustvo u korporativnom sektoru, gotovo 30 godina u američkoj kompaniji Procter&Gamble gdje je bio potpredsjednik za Srednju Europu. Osnivač je konzultantske tvrtke za savjetovanje i pomoć u implementaciji projekata iz područja nastupa na tržištu, poslovne i organizacijske transformacije te razvoja komercijalnih i liderskih kompetencija. Na mjesto predsjednika Uprave Belupa dolazi sa velikim ambicijama, a sve za dobrobit Belupa i njegovih zaposlenika.

Središnja tema rasprave na sjednici bila je rasprava o važnosti primjene principa održivog razvoja u poslovanju tvrtki. Uvod u raspravu dao je predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj koji je naglasio da je čovjekov utjecaj na okoliš doveo do nužnih promjena u načinu razmišljanja uspješnih lidera koji sve više u svoje poslovanje ugrađuju principe održivog poslovanja, odnosno promišljaju kako ostvariti što manji utjecaj na klimu i okoliš te kako održivo upravljati ljudima i vlastitom organizacijom.

– Društveno odgovorno poslovanje i održivost postaju temelji dugoročne konkurentnosti gospodarstva jer pridonose smanjenju troškova, povećanju operativne dobiti, kontroliranom rastu kroz pristup novim tržištima, smanjenju rizika, snažnijoj reputaciji, većoj motiviranosti i produktivnosti zaposlenika, itd. – naglasio je Vitelj.

Potpredsjednik HGK Tomislav Radoš naglasio je da je održivost tema o kojoj se sve više priča u hrvatskom gospodarstvu, ali i jedno od ključnih strateških područja djelovanja HGK u narednom razdoblju.

Voditeljica odjela za energetiku, zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo HGK Tamara Kelava održala je prezentaciju na temu Tranzicija prema održivom razvoju u kojoj je predstavila strateški i zakonodavni okvir koji određuje nužnost primjene principa održivog razvoja u poslovanju, obvezu nefinancijskog izvještavanja o održivosti i aktivnosti koje HGK provodi kako bi upoznala hrvatsku poslovnu zajednicu sa održivim razvojem i društveno odgovornim poslovanjem i primjenom u praksi kroz ESG akademiju HGK.

Podravka je vodeća hrvatska kompanija u primjeni i provedbi društveno odgovornog i održivog poslovanja te uz financijsko izvještavanje izrađuje i nefinancijski izvještaj prema ESG kriterijima stoga je direktorica Sektora za poslovnu održivost i zelenu transformaciju u Podravki Nataša Mikuš Žigman održala prezentaciju na temu Kako Podravka potiče održivost u poslovanju.

– Poslovanje Podravke u skladu je s Globalnim ciljevima za održivi razvoj te doprinosi rješavanju globalnih klimatskih, okolišnih i društvenih izazova – istaknula je Mikuš Žigman navodeći kao primjer Podravkine projekte te zaključila da svi putevi vode prema održivom razvoju

Na sjednici Gospodarskog vijeća bila je zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž koja se uključila u raspravu i istaknula projekte i aktivnosti koje Grad Koprivnica i gradska Uprava provode vodeći se principima održivog razvoja od jedinstvenog projekta u Hrvatskoj biokompostane, šparnih hiža, izgradnje dječjeg vrtića po principu zelene javne nabave, električnih autobusa u javnom prijevozu itd.

– Grad Koprivnica je drugi grad u Hrvatskoj po odvajanju komunalnog otpada – istaknula je Ostriž te najavila projekt pošumljavanja dijelova Grada Koprivnice po uzoru na bivšeg gradonačelnika Koprivnice Josipa Vargovića koji je u počecima Industrijalizacije Koprivnice dao saditi šume kako bi građani Koprivnice udisali čišći zrak.

Veliku važnost održivom poslovanju pridaje i gradska tvrtka Komunalac koja kroz moderno opremljenu kompostanu i reciklažno dvorište prati aktualne trendove na europskoj i svjetskoj razini, a sve u skladu postavljenih ekoloških normi, istakla je u raspravi predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

U raspravu se uključio predsjednik Skupštine Koprivničko-križevačke županije i član Gospodarskog vijeća Damir Felak koji je istaknuo problem koji imaju Hrvatske šume u upravljanju šumama zbog klimatskih promjena i aktivnostima koje provode kako bi se osiguralo dovoljno drvne građe za domaću drvno-prerađivačku industriju.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti