Ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Ispituje se smrt 91-godišnjakinje nakon što je cijepljena AstraZenecom

Sumnja na nuspojavu odnosi se na smrtni ishod tri dana nakon cijepljenja, a kao uzrok smrti u prijavi navodi se plućna embolija

Preporučujemo

U Hrvatskoj je zabilježena jedna prijava plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe koja je vremenski povezana s primjenom cjepiva protiv Covida-19 AstraZeneca te je na temelju te prijave pokrenut postupak ocjene, izvijestila je u petak Hrvatska agencija za lijekove.

Hrvatska agencija za lijekove je pokrenula postupak ocjene slijedom inicijalne prijave slučaja 7. ožujka. ​Sumnja na nuspojavu odnosi se na smrtni ishod u 91-godišnje osobe tri dana nakon cijepljenja te se kao uzrok smrti u prijavi navodi plućna embolija.

S obzirom na to da inicijalna prijava nije sadržavala dovoljno informacija za ocjenu povezanosti sumnje na nuspojavu i cjepiva, zatraženi su dodatni podaci, a zaključak će biti donesen u što skorijem roku, kažu u HALMED-u.

HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem cjepivima protiv Covida-19.

Od osam prijava, za dvije su nakon provedene potpune ocjene kompletne medicinske dokumentacije, ocijenjene da uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda nije vjerojatna. Za ostalih šest, među kojima je i slučaj 91-godišnjakinje, zatražili su svu dokumentaciju, dok preostalih pet smrti nisu uzrokovane embolijom već različitim drugim uzrocima.

Prema podacima Europske agencije za lijekove broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji.

Ocjena Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije započela je nakon što je jednoj osobi u Austriji dijagnosticirana višestruka tromboza (stvaranje krvnih ugrušaka u krvnih žilama) te je preminula deset dana nakon cijepljenja, dok je druga osoba hospitalizirana s plućnom embolijom (začepljenje jedne od arterija u plućima) nakon cijepljenja te se trenutačno oporavlja. Osobe su cijepljene serijom ABV5300 cjepiva, koja nije stavljena u promet u RH.

Do 10. ožujka prijavljeno je 30 slučajeva na približno 5 milijuna ljudi cijepljenih cjepivom AstraZenece, što je značajno manje od broja tromboembolija u općoj populaciji koje se dogode neovisno o cijepljenju.

Najnovije objave