Subota, 26. studenoga 2022.

Izložba Matije Skurjenija ‘Mistični sanjar nadrealnih vizija’ od subote u Hlebinama

Karakterizira ga pomno ocrtavanje unutrašnjeg osobnog svijeta, svijeta podsvijesti, potisnutog, trauma, snoviđenja...

Preporučujemo

Samostalna izložba Matije Skurjenija pod nazivom ‘Mistični sanjar nadrealnih vizija’ bit će otvorena u subotu, 8. listopada u 18 sati u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

MATIJA SKURJENI (14. 12. 1898., Veternica pokraj Zlatara, Hrvatsko zagorje – 4. 10. 1990., Zaprešić) nakon demobilizacije završio je soboslikarski zanat te radio u rudniku i na željeznici što će se reflektirati na likovno stvaralaštvo.

Karakterizira ga pomno ocrtavanje unutrašnjeg osobnog svijeta, svijeta podsvijesti, potisnutog, trauma, snoviđenja. Poetiku odlikuje niz grafizama i točkastih zona, atipičnih arhitektonskih rješenja uz napuštanje realnih proporcija i perspektive, s naznakama aluzivnosti i simbolizma.

Izložba predstavlja umjetnine iz fundusa Muzeja Matije Skurjenija iz Zaprešića, obiteljske kolekcije Skurjeni i fundusa Muzeja grada Koprivnice.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, a bit će otvorena do 6. studenoga 2022. godine.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti