Srijeda, 8. veljače 2023.

Izložba ‘Put čipke’ otvorena u Galeriji Koprivnica

Tema izložbe je čipka na batiće ili klepkana čipka koja se izrađivala u Međimurju u mjestima Sveta Marija, Donji Mihaljevec i Čukovec te u nekoliko mjesta u okolici Križevaca i Vrbovca

Preporučujemo

U Galeriji Koprivnica otvorena je izložba Put čipke kojom je nastavljena uspješna suradnja Muzeja grada Koprivnice i Gradskog muzeja Križevci.

Izložba je nastala okupljanjem stručnjaka etnologa, ali i amatera zaljubljenika u baštinu koji su istražili i prikazali jedan dio tradicijskog ruha koji svojom upotrebom i izradom povezuje nekoliko susjednih područja.

Tema izložbe je čipka na batiće ili klepkana čipka koja se izrađivala u Međimurju u mjestima Sveta Marija, Donji Mihaljevec i Čukovec te u nekoliko mjesta u okolici Križevaca i Vrbovca. Čipka izrađena u Svetoj Mariji po tom je mjestu i dobila naziv svetomarska i njezina izrada je u 19. i tijekom prve polovice 20. stoljeća bila vrlo intenzivna.

Ispred Grada Koprivnice svečanosti otvorenja prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, dok je izložbu otvorila načelnica općine Sveta Marija Đurđica Slamek.

Izložbu se može razgledati u Galeriji Koprivnica do 1. ožujka ove godine.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti