Srijeda, 20. listopada 2021.

Kada će Hrvatska proglasiti kraj epidemije?

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su poručili da proglašenje kraja epidemije u Sloveniji neće potaknuti na isto u Hrvatskoj

Preporučujemo

Slovenija je u utorak proglasila kraj epidemije. Budući da je dan ranije zabilježila samo 24 nova slučaja zaraze te da su drugi epidemiološki parametri dobri, slovenska vlada odlučila je da neće produžavati stanje epidemije koje je bilo proglašeno do 15. lipnja.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je za Index kako treba biti oprezan s proglašavanjem kraja epidemije te da se ono u Hrvatskoj za sada ne planira.

“Svuda u svijetu epidemija COVIDA-19 još uvijek tinja, a postoje i zemlje poput Velike Britanije, Čilea i Rusije koje bilježe porast broja novozaraženih”, rekao je Beroš te dodao kako misli da treba biti oprezan i da treba vidjeti što o tome kažu stručnjaci u HZJZ-u je.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su za Index poručili da proglašenje kraja epidemije u Sloveniji neće potaknuti na isto u Hrvatskoj.

“Vodeći se stručnim promišljanjima, kraj epidemije uključuje ne samo pad učestalosti bolesti i pridruženih smrtnih slučajeva, već i ukidanje javnozdravstvenih mjera i s njima povezanih geopolitičkih, društvenih i ekonomskih ograničenja”, kažu u HZJZ-u.

U Zavodu za javno zdravstvo navode da detaljna istraživanja koja su provedena pokazuju da epidemije ne prestaju iznenada. Daleko češće se proglašava kraj epidemije kada bolest padne na endemske razine, kada nova bolest u određenom društvu postane prihvaćena kao dio normalnog života.

“Kako se još uvijek ne nalazimo u toj fazi, nismo usmjereni na proglašenje kraja epidemije već na postupno popuštanje epidemioloških mjera i što veću procijepljenost građana. Tim povodom apeliramo na sve građane koji još nisu donijeli odluku o cijepljenju protiv COVIDA-19 da poklone povjerenje znanosti i struci i zaštite svoje zdravlje i zdravlje svojih sugrađana od ove ozbiljne ugroze”, poručili su iz HZJZ-a.

Najnovije objave