Četvrtak, 28. rujna 2023.

Koprivnica i okolne općine iz Europske unije povlače 20 milijuna eura

Sigurno je da će težište biti na poljoprivredi i ekološkoj proizvodnji. Na ovaj način planiramo i rekonstrukciju Gradske tržnice i cijelog tog bloka u centru grada, razmišljamo o izgradnji Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' kao i o dogradnji Umjetničke škole 'Fortunat Pintarić', rekao je koprivnički gradonačelnik Jakšić

- Advertisement -

Gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić i načelnici okolnih općina potpisali su danas u Domu mladih sporazum u okviru ITU mehanizma, izvijestio je Ured gradonačelnika.

Statusom ITU grada olakšan je pristup EU sredstvima koja se dodjeljuju za stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike, omogućavanje razvoja kvalitetne infrastrukture, rekonstrukciju i unaprjeđenje kulturne baštine u svrhu razvoja turizma, revitalizaciju zapuštenih vojnih, industrijskih i drugih područja, poboljšanje usluge javnog prijevoza, mjere zapošljavanja i samozapošljavanja, mjere borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Sredstva koja su namijenjena ovim mehanizmom kreću se oko 20 milijuna eura, od čega 70 posto pripada Koprivnici, kao nositelju statusa, dok će preostalih 30 posto biti raspoređeno općinama potpisnicama sporazuma. Općine koje su zadovoljile određene kriterije, odnosno imaju više od 30 posto dnevnih migracija prema Koprivnici su Đelekovec, Drnje, Peteranec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Sokolovac, Novigrad Podravski i Rasinja.

- Advertisement -

– Takvo izravno ulaganje nismo imali nikada, ovo je jedna krasna šansa za Koprivnicu, ali i za dodatna sredstva za naše okolne općine. Još smo u razradi toga koji će to projekti biti. Sigurno je da će težište biti na poljoprivredi i ekološkoj proizvodnji. Na ovaj način planiramo i rekonstrukciju Gradske tržnice i cijelog tog bloka u centru grada, razmišljamo o izgradnji Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ kao i o dogradnji Umjetničke škole ‘Fortunat Pintarić’. Puno se toga još razrađuje i piše, vidjet ćemo na što ćemo sve imati pravo – rekao je prilikom potpisivanja sporazuma gradonačelnik Mišel Jakšić.

Uime devet općina koje su zadovoljile kriterije, potpis na današnji Sporazum stavilo je sedam načelnika – Lara Samošćanec, Općina Đelekovec, Mato Kuzmisnki, Općina Koprivnički Bregi, Zoran Vrabelj, Općina Koprivnički Ivanec, Zdravko Brljek, Općina Novigrad Podravski, Ivan Derdić, Općina Peteranec, Danimir Kolman, Općina Rasinja i Vlado Bakšaj, Općina Sokolovac. Načelnici općina Hlebine i Drnje, Božica Trnski i Petar Dombaj, nisu prisustvovali svečanom potpisivanju Sporazuma.

ITU sporazum
Uzvanici na potpisu sporazuma u Domu mladih Koprivnica // Foto: koprivnica.hr
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti