Ponedjeljak, 17. siječnja 2022.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić predstavio novi proračun

S novim zaduženjem doći ćemo na četiri posto proračuna Grada Koprivnice, a zakonski je dozvoljeno 20 posto, rekao je gradonačelnik

Preporučujemo

U ponedjeljak, 7. prosinca, održana je konferencija za medije uoči nadolazeće sjednice koprivničkog Gradskog vijeća.

Glavna tema konferencije bio je proračun za 2021., a predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Gradonačelnik Jakšić u svom obraćanju prvo se osvrnuo na rebalans proračuna za 2020. te je istaknuo kako će rebalansirani proračun iznositi 232,5 milijuna kuna.

– Za nama je specifična godina, zbog pandemije koronavirusa koja je puno toga promijenila u našim životima, a samim time i u našem poslovanju. Ono što je najvažnije za naglasiti je da sve promjene koje su se dogodile u rebalansu odnose se na projekte koji su se nažalost razvukli te europske projekte koji su bili najavljeni, a nisu bili raspisani – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Prihodi poslovanja Koprivnice pali su za dva posto, također nije bilo zabilježeno značajnijih povećanja u nezaposlenosti što se i u konačnici pokazalo u rezultatima. Grad je također unatoč krizi nastavio trend smanjivanja zaduženosti koja će do kraja godine pasti na 2,5 milijuna kuna. Dodatni izdaci Grada u godini koja je na izmaku zasigurno su oni koji se odnose na poticaje za pomoć poduzetništvu, ali i građanima uslijed krize izazvane pandemijom.

Planirani proračun Koprivnice za 2021. je 244 milijuna kuna.

– Kreiranjem proračuna vodili smo se realnim kretanjima koje smo i do sada imali. Ono što će se planirati i ostvariti u 2021. zasigurno će također biti vezano na krizu izazvanu virusom Covid-19 jer danas nitko ne zna kad će se priča okrenuti u pozitivnom smjeru i kada će se gospodarstvo opraviti. Također na vratima nam je nova porezna reforma gdje dolazi do promjena u udjelima poreza na dohodak. Službene projekcije i podatke još nismo dobili tako da ne znamo kako će se ista reflektirati na ponašanje naših prihoda u idućoj godini – rekao je gradonačelnik Jašić i istaknu da je to još jedna porezna reforma gdje se Vlada i Ministarstvo financija reformom isključivo baziraju na prihodima općina, gradova i županija.

Najznačajniji projekti koji će biti realizirani u 2021. su izgradnja dvorane Osnovne škole Đuro Ester, početak gradnje škole na Podolicama sa sportskom dvoranom, rekonstrukcija središnjeg trga.

S Hrvatskim cestama realizirat će se projekti izgradnje rotora, zatim pješačko biciklistička staza koja će spajati Draganovec i Štaglinec, pješačka staza prema općini Koprivnički Bregi, pješačka staza prema općini Koprivnički Ivanec, uređenje šljunčanih površina novom tehnologijom u dužini od sedam kilometara.

Tu su i projekti Aglomeracija Koprivničkih voda, drugi kolosijek pruge, nova kompostana i mnogi drugi.

Gradonačelnik se u svom obraćanju osvrnuo i na planirana zaduženja u idućoj godini.

– S novim zaduženjem doći ćemo na četiri posto proračuna Grada Koprivnice, a zakonski je dozvoljeno 20 posto – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Osim proračuna na nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća odlučivat će se o tome da Koprivničke vode s vlasničkom strukturom ulaze u portfelj Grada Koprivnice, dok bi se Kampus trebao pripojiti Komunalcu. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ove godine raspravljat će se i o paketu demografskih mjera, a zasigurno jedna od zanimljivijih je da se naknada za novorođenčad povećava na dvije tisuće kuna.

Svoj osvrt na proteklu godinu dao je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

– Posebno me veseli da konačno više ne dolazimo u situaciju da pričamo o tome da ćemo izgraditi novu osnovnu školu, nego smo se ovim proračunom jasno odredili kako će to izgledati iduće godine. Smanjenje deficita, smanjenje zaduženosti i planirani projekti dokazuju ozbiljnost ove Gradske uprave. Prije izbora možemo pogledati u oči našim građanima i reći sve ono što smo obećali, realizirali smo – rekao je Ivan Pal te se zahvalio sugrađanima i gospodarstvenicima koji su u vrijeme krize pokazali da su top hrvatskog gospodarstva jer su pokazali koliko su snažni.

Ispred Grada Koprivnice na konferenciji su prisutne bile i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te pročelnik Zdravko Punčikar.

- Advertisement -

Najnovije objave