Četvrtak, 18. srpnja 2024.

Kreće projekt ‘Bolenov dravski put’, gradit će se interpretacijski centar i riječna marina na Dravi

Projektom će se u potpunosti obnoviti i opremiti stara zgrada župnog dvora u Goli s ciljem uspostave Interpretacijskog centra prirodne baštine te će se izgraditi riječna marina na Dravi koja će posjetiteljima omogućiti plovidbu rijekom

- Oglas -

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije održana je početna konferencija projekta Interpretacijski centar “Bolenov dravski put”.

Riječ je o projektu vrijednom 3.502.522,93 eura pri čemu su dobivena bespovratna sredstva u iznosu 2.883.340,52 eura. Nositelj projekta koji bi trebao biti završen do 30. lipnja 2025. godine je Općina Gola, partneri su Koprivničko-križevačka županija i Javna ustanova Lučka uprava Osijek, a stručna pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ.

Projekt je predstavila voditeljica projekta i pročelnica JUO Općine Gola Darinka Kuzmić Salajpal koja je naglasila kako će se projektom u potpunosti obnoviti i opremiti stara zgrada župnog dvora u Goli s ciljem uspostave Interpretacijskog centra prirodne baštine te će se izgraditi riječna marina na rijeci Dravi koja će posjetiteljima omogućiti plovidbu rijekom Dravom.

- Oglas -

– Ovo je iznimno značajan projekt za Općinu Gola i Županiju kojim će se dodatno razviti turistička infrastruktura i povećati aktivnost Prekodravlja kao turističke destinacije – naglasila je Kuzmić Salajpal.

U ime nositelja projekta obratio se Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, koji je kazao kako je sretan i uzbuđen što danas svjedoči ovom događaju.

– Drava nam znači život i svi ti projekti će sigurno držati život u našem kraju. Život se vratio u našu sredinu koja je posebna i specifična, malo je dislocirana ali ovaj projekt će doprinijeti našoj opstojnosti i u tom smislu zahvaljujem svima koji su pomogli da se realizira, posebno našoj Županiji i PORA-i bez koje se ne more kako to volim uvijek u žargonu istaknuti – poručio je načelnik.

Predstavnik Javne ustanove Lučke uprave Osijek Marijan Glavaš rekao je kako će pristanište omogućiti 42 plovila, a od toga 35 priveznih mjesta za čamce i brodice kategorije 2 i 7 vezova za čamce i brodove kategorije 4 te kako će samom izgradnjom pristaništa posjetitelji Interpretacijskog centra će kao dodatni sadržaj imati mogućnost plovidbe rijekom Dravom i razgledavanje flore i faune.

Ravnateljica PORA-e Regionalne razvoje agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić naglasila je kako je cijelom timu PORA-e izuzetno drago što su ponovno dio jedne ovakve lijepe priče.

- Oglas -

– Ovo još jedan od projekata koji dokazuje kako se ovakvi projekti ne mogu raditi bez velikog tima stručnjaka uključenih kako u pripremu tako i provedbu. Partnerstvo i suradnja je jedna od formula kako se možemo uspješno kandidirati za ova sredstva, a onda ista ta sredstva donijeti na naše područje – kazala je Birčić.

Župan Darko Koren kazao je kako načelnik Općine Gola i svi njegovi suradnici nastoje Općinu napraviti mjestom u kojoj ljudi žele ostati živjeti te da tome treba odati puno poštovanje.

– Uspjeh svake Općine je i naš uspjeh. Prekodravlje obiluje prirodnim ljepotama, raznolikom florom i faunom, a ovakvi projekti značajno doprinose turističkoj i ekonomskoj vrijednosti tog kraja. Uz ovaj projekt uskoro krećemo i s projektom rekonstrukcije dvorca Inkey u Rasinji koji će oplemeniti kontinentalnu turističku ponudu. Taj projekt je vrijedan 12,8 milijuna eura od kojih je bespovratnih sredstava osigurano 10,1 milijun eura. Bespovratna sredstva koja smo osigurali na ova dva projekta ogroman su vjetar u leđa koji će pomoći ne samo u realizaciji projekta već i u daljnjem razvoju turističke ponude na našem području – istaknuo je župan.

Ispred Ministarstva turizma i sporta te u ime ministra Tončija Glavine obratila se načelnica Sektora za strateško planiranje, digitalizaciju, programe i projekte EU Ivana Mesić koja je pohvalila je cijeli tim koji sudjeluje na ovom projektu.

– Velika je potreba za sredstvima za turizam u kontinentalnoj Hrvatskoj. Naš strateški plan ide u smjeru kontinentalnog turizma tako da je dosta novaca tu i uloženo. Velika je stvar što ste dobili sredstva jer je samo pet posto projekata dobilo sufinanciranje. Ne znači da je ovo kraj već je ovo početak. To što ste dobili sredstva je samo jedan mali korak u onome što vas sve čeka. Drago mi je da imate jake partnere kako bi se projekt uspješno završio. Ministarstvo turizma i sporta je uvijek uz vas – naglasila je načelnica Mesić.

Konferenciji su uz govornike nazočili i zamjenik župana Ratimir Ljubić, voditeljica Odjela u Uredu za provjeru nabave Središnje Agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Mateja Lončar, predstavnice Lučke uprave Osijek Elvira Zohil i Ana Jurić, županijske pročelnice i pročelnici, predstavnici turističkih zajednica i turističkih agencija, suradnici na projektu te članovi Projektnog tima Interpretacijski centar Bolenov dravski put.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti