Četvrtak, 27. siječnja 2022.

Križevački vijećnici na virtualnoj sjednici usvojili proračun od gotovo 150 milijuna kuna

Uoči donošenja Proračuna, uvodno obrazloženje dao je gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši kako mu je drago da su svi programi do sada doneseni jednoglasno i da na prijedlog Proračuna nije upućen nijedan amandman te kako se njime nastavlja ravnopravno ulaganje u naselja i grad

Preporučujemo

Na 4. sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca vijećnice i vijećnici su telekonferencijskim putem razmatrali 27 točaka dnevnog reda od kojih je najvažnija bilo donošenje Proračuna Grad Križevaca za 2022. godinu u iznosu od 147.750.000 kuna, izvijestio je Ured gradonačelnika.

Sjednica je započela minutom šutnje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i sve civilne žrtve iz Domovinskog rata s obzirom na sutrašnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Uoči donošenja Proračuna, uvodno obrazloženje dao je gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši kako mu je drago da su svi programi do sada doneseni jednoglasno i da na prijedlog Proračuna nije upućen nijedan amandman te kako se njime nastavlja ravnopravno ulaganje u naselja i grad.

Od najvažnijih projekata sljedeće godine građane očekuje završetak radova na izgradnji Dječjeg vrtića Križevci, uvođenje produženog boravka u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Križevci, modernizacija cesta, izgradnja vodovoda i odvodnje, uređenje Gradskog stadiona, uvođenje LED rasvjete u križevačkim naseljima, te pokretanje prvih koraka prema uspostavi terminala za intermodalni prijevoz, a više detalja o projektima građani mogu vidjeti OVDJE.

Na sjednici su donesene odluke o kreditnom zaduženju Grada Križevaca u svrhu uređenja gradskog stadiona i pratećih objekata te u svrhu rekonstrukcije javne rasvjete. Naime, kako je u tijeku provođenje projekta aglomeracije vrijednog 320 milijuna kuna od čega 15 milijuna kuna financira Grad Križevci iz tekućih sredstava, a kako bi se mogla provoditi ova dva važna projekta za mlade i sport odnosno podići kvaliteta života u ruralnom kraju, Grad će se kreditno zadužiti. Kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup, rok otplate kredita za projekt uređenja Gradskog stadiona vrijednog 7 milijuna kuna je 10 godina s kamatnom stopom od 0,95%.

Kredit za projekt uređenja javne rasvjete vrijednog 8,5 milijuna kuna podiže se kod HBOR-a s rokom otplate 10 godina i kamatnom stopom od 0,25% pri čemu je važno naglasiti da će se ovaj iznos zapravo otplatiti uštedama koje će se ostvariti na samoj javnoj rasvjeti. Ovaj kredit zapravo ni ne ulazi u kreditno zaduženje te je ovakav način financiranja ulaganja u javnu rasvjetu nešto što se i potiče od strane Ministarstva financija, pojasnio je pročelnik Biškup.

Gradsko vijeće Križevci online
Sjednica Gradskog vijeća održana je telekonferencijskim putem // Foto: krizevci.hr

Na sjednici Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno podržali odluku o dolasku novog poduzetnika tvrtke Allplan u Poslovnu zonu Gornji Čret. U planu tvrtke je izgraditi upravnu zgradu, proizvodni pogon te popratne objekte za razvoj i proizvodnju metalnih konstrukcija, vrijednost ulaganja je 11,2 milijuna kuna te je u planu zapošljavanje 20 osoba visoke i srednje stručne spreme.

– Ovo nas sve može radovati, ali bih htio istaknuti da je to prvi takav primjer gdje tvrtka koja je inkubirana u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci i koja je svojim sposobnostima, a osnivači tvrtke su naši sugrađani s međunarodnim iskustvom, došla do faze razvoja gdje u našoj zoni kupuju zemljište i gdje će ostvariti vrlo vrijednu investiciju – istaknuo je gradonačelnik.

Pored toga, vijećnici su podržali Odluku o osnivanju prava građenja na prostoru nekadašnjeg Centra za reprodukciju u Potočkoj ulici. Naime, upravo na ovom prostoru gradila bi se treća osnovna škola i tako omogućila redovna jednosmjenska nastava u skladu sa školskim standardima, pojasnio je gradonačelnik:

– Osobno smatram ovo najvažnijom točkom sjednice. U kontekstu dugoročnog razvoja grada i naših mladih, prvenstveno djece, u situaciji smo kada nam se otvaraju vrlo jasne i konkretne mogućnosti financiranja EU sredstvima preko Vlade odnosno resornog ministarstva za izgradnji novih osnovnih škola. Imamo pravo prvokupa, a mislimo to konzumirati nakon što nam se osiguraju sredstva za izgradnju nove škole.

Nadalje, jednoglasno su doneseni programi potpora u poljoprivredi i u gospodarstvu za sljedeću godinu kao i izvješća o realizaciji programa u 2020./2021. te financijski planovi i programi rada za 2021./2022. dječjih vrtića, osnovnih škola, ustanova u kulturi, Javne vatrogasne postrojbe, Vatrogasne zajednice, Zajednice športskih udruga, Zajednice tehničke kulture i Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

- Advertisement -

Najnovije objave