Ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Krunoslav Capak: Cijepljenje AstraZenecom se nastavlja

Najveća greška bila je što su vjerovali farmaceutskoj industriji, u količine i vrijeme registracije koje su obećavali, rekao je Capak

Preporučujemo

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, govoreći o mogućnosti samostalnog uvoza ruskog cjepiva u Hrvatsku, da je interventni uvoz moguć ako je dokumentacija u redu.

Upitan hoće li se, nakon što je Hrvatska dobila zatražene dokumente, ići u samostalni uvoz ruskog cjepiva, Capak je rekao da mogućnost interventnog uvoza postoji te da je korištena u mnogo slučajeva kad nismo imali potreban lijek ili cjepivo.

– Situacija se mijenja iz dana u dan, nitko ne može znati što će biti sutra. Naravno da bi bilo najbolje da EMA napravi evaluaciju, što se nadamo da će biti relativno brzo ako će ruska strana surađivati i dopustiti da se pregledaju pogoni i sva dokumentacija, da se dostavi sva potrebna dokumentacija, što bi moglo biti relativno brzo. Ali, Hrvatska ima tu mogućnost da interventno uveze neki lijek. Jučer je bila nedjelja, nemam sve informacije, danas ćemo saznati što je sve od dokumentacije došlo – rekao je Capak te dodao da je interventni uvoz moguć ako je dokumentacija u redu.

Capak je rekao i kako očekuju da će u drugom kvartalu isporuke biti puno veće, iako AstraZeneca, na koju smo odigrali najjače karte, opet najavljuje da neće biti isporučene najavljene količine.

– Pfizer najavljuje nešto veće količine. Mi smo u međuvremenu uzeli još takozvane dodatne doze, top up doze, sad razgovaramo o super top up dozama, dakle, doći ćemo skoro do 3 milijuna doza Pfizerovog cjepiva – rekao je Capak.

Također dodao je da je najveća greška bila što su vjerovali farmaceutskoj industriji, u količine i vrijeme registracije koje su obećavali.

– Informacije su upućivale na to da će prvo cjepivo biti AstraZenecino te da odmah na početku možemo dobiti velike količine i tu smo pogriješili – dodao je.

– Druge zemlje kojima očito nije bio bitan novac niti cijena su išle u maksimalne količine i za druga cjepiva koje smo mi mislili da nam neće trebati, s obzirom na to da smo naručili AstraZenecu, ali svejedno smo uzimali i druga cjepiva, ali ne u toliko velikim količinama – rekao je Capak te dodao da se sad traži od EU-a da razmisli o tome kako da tu fleksibilnost slomi i da se pravednije raspodijeli ovo što je EU ugovorio.

Capak je rekao da već postoje neki bilateralni sporazumi o korištenju potvrda o vakcinaciji (“Ja to ne volim nazivati COVID-putovnica”).

– Mi također imamo ponude za bilateralni dogovor oko priznavanja certifikata o cijepljenju. Ponudila nam je to Malezija i razgovara se s Izraelom o tome u ovom trenutku. Ministarstvo turizma je to javno objavilo – rekao je Capak.

Upitan o bojazni oko cijepljenja AstraZenecom Capak je rekao da je cijepljenje njihovim cjepivom prilično loše počelo – nisu dovoljno dobro objasnili što je s osobama starijima od 65 godina, a sad se dogodilo nekoliko grupiranja teških nuspojava. Međutim, naglasio je da se sva cijepljenja cjepiva vrlo pažljivo prate te da EMA evaluira sve nuspojave i dužna je dati svoje stručno mišljenje.

– A pratimo to i mi, i mi imamo povjerenstvo koje to prati, i treba vjerovati tim povjerenstvima. Mi nećemo u ovom trenutku zaustaviti jer nemamo podataka koji bi govorili u tom smjeru – zaključio je Capak.

Najnovije objave