Petak, 27. svibnja 2022.

Ministar Beroš: ‘Peti val već je tu, spojio se s četvrtim’

Upozorio je kako je omikron visoko zarazan pa neće mimoići nikoga, a zarazit će se i dio cijepljenih

Preporučujemo

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak prije sjednice užeg kabineta Vlade kako je povećanom broju novozaraženih koronavirusom u posljednje vrijeme dijelom uzrok omikron varijanta, a dijelom okupljanja i druženja tijekom blagdana.

Do sada je 113 uzoraka visoko suspektno na omikron, a od 1000 uzoraka poslanih na ispitivanje u ECDC tri su do sada potvrđena.

Beroš: Peti val se spojio na četvrti

“Brojevi novozaraženih iz tjedna u tjednu rastu i ja bih rekao da je peti val već tu. On se spojio na četvrti val u kojem nismo postigli manji broj zaraženih”, rekao je Beroš.

Istaknuo je kako su na kraju prošle godine ukupni troškovi zbog pandemije covida-19 u Hrvatskoj prešli tri milijarde kuna.

Najgora situacija je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Beroš je upozorio kako je omikron visoko zarazan pa neće mimoići nikoga, a zarazit će se i dio cijepljenih.

“Međutim, za očekivati je da će oni imati slabije simptome i biti zaštićeniji. To je razlog da pohrlimo na punktove za cijepljenje i zaštitimo se od zaraze”, poručio je Beroš te na cijepljenje posebno pozvao starije od 65 godina.

Na pitanje razmišlja li se o uvođenju strožih mjera odgovorio je kako su mjere do sada bile balansirane i prilagođene te da je važno izbjegavanje nepotrebnih kontakata.

“Epidemiološka struka kao i do sada zagovara takvu metodu, međutim, pokušavamo naći balans između održavanja normalnih tijekova života i epidemiološke situacije”, kaže.

O mjerama će se, najavio je, razgovarati ovih dana.

“Iako nisam epidemiolog usuđujem se reći da kasnimo s pojavom omikrona u značajnijoj mjeri i to nam je dobar trenutak. Mi ćemo tek utvrditi što omikron doista znači i uzrokuje li kaos kao što tvrde moji kolege”, rekao je Beroš.

Također je izvijestio o prvom slučaju kombinirane zaraze gripom i koronavirusom u Hrvatskoj, koja je zabilježena u 27-godišnje pacijentice. Ona je zasad dobrog zdravstvenog stanja.

Markotić: Kombinacija gripe i korone nije ništa spektakularno

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je kako dosad u toj bolnici nije zabilježen nijedan slučaj istodobne zaraze covidom-19 i sezonskom gripom.

Istaknula je da dvostruke ili trostruke infekcije nisu ništa neuobičajeno pa kombinacija gripe i korone nije ništa spektakularno.

“Naravno da se može očekivati nešto teža klinička slika, ali u ovom slučaju, srećom, radi se o mlađoj osobi, koja ima blaže simptome”, rekla je Markotić pozvavši ljude da se cijepe i protiv gripe.

Situacija u Infektivnoj klinici je stabilna, no još uvijek imaju visok postotak oboljelih od covida na respiratoru i na intenzivnoj njezi te srednje teške i teške bolesnike na drugim odjelima.

- Advertisement -

Najnovije objave