Četvrtak, 18. srpnja 2024.

Muzeju Međimurja i Centru za posjetitelje u Žabniku nagrade za prezentaciju nematerijalne baštine

Međimurje je još jednom pokazalo da može stvoriti vrijednost, ali i da je potom zna predstaviti svijetu

- Oglas -

Na nedavno održanim manifestacijama kojim se promovira turizam te prezentacija baštine Muzej Međimurja Čakovec osvojio je dvije nagrade na Festivalu turističkog filma, a Centar za posjetitelje u Žabniku dobitnik je Big see tourism design nagrade za 2023. godinu, u kategoriji Kreativna priča i identitet kao iskustvo, u okviru Tjedna dizajna u Ljubljani.

Međimurje je još jednom pokazalo da može stvoriti vrijednost, ali i da je potom zna predstaviti svijetu.

Na Festivalu turističkog i etnofilma – TEF festu – vrednovana su 124 prijavljena filma među kojima je žiri 25 najboljih u kategoriji etno, te 52 u kategoriji turističkih filmova odabrao za prikazivanje. Među prikazanima su tri filma nastala u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec: Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju, Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske i Medičarski obrt na području sjeverozapadne Hrvatske.

- Oglas -

– U oštroj konkurenciji filmova snimanih uz puno veće financijske i logističke mogućnosti dobivene nagrade su potvrda da je kvalitetno osmišljen i kontinuirani rad prepoznat od struke. Svi prijavljeni filmovi nastali su u uskoj suradnji s nositeljima vještina diljem Međimurja te koristimo priliku da im još jednom zahvalimo na vremenu i trudu koji su uložili u filmove iz serijala – istaknula je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, dodavši da zainteresiran filmove mogu vidjeti putem Youtube kanala MMČ-a.

Muzeju Međimurja Čakovec za ovu produkciju dodijeljene su dvije nagrade: u kategoriji najboljeg etnoserijala za serijal od sedam filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja, te za najbolju glazbu u filmu o tradicijskom lončarstvu.

Nagradu za serijal od sedam filmova o nematerijalnoj preuzela je viša kustosica Etnografskog odjela MMČ-a Janja Kovač, koja je i vodila ovaj projekt započet 2017. godine.

Nagrađenu glazbu u filmu o tradicijskom lončarstvu potpisuje akademski slikar i glazbeni producent Bojan Miljančić iz Čakovca. Radi se o modernoj obradi međimurske popijevke Ptica vuga.

Centar za posjetitelje Žabnik s Mlinarovom hižom dobitnik je nagrade za kreativnost priče i identiteta kao iskustva, prema odabiru kustosa BIG SEE-a. Riječ je o prestižnoj međunarodnoj nagradi kojom se promiče izvrsnost u dizajnu u različitim kategorijama te ističe kreativni potencijal u zajednice. Prezentacija i podjela nagrada održana je proteklih dana u Ljubljani.

- Oglas -

Priznanje za način prezentacije života naših starih, kao i života u ‘savezu’ rijeke i čovjeka, odano je Turističkoj zajednici općine sv. Martin na Muri te Međimurskoj županiji za ovaj centar za posjetitelje u Žabniku, na samoj obali Mure.

– Nagrada potvrđuje našu posvećenost stvaranju posebnih iskustava za posjetitelje i vjerovanje u moć dizajna u pripovijedanju zanimljivih priča. To je rezultat truda svih uključenih u turističku priču Centra za posjetitelje Žabnik. Također, sa zadovoljstvom dijelimo vijest da su Terme sveti Martin prepoznate kao prvi Healthness resort u Europi, zahvaljujući predanosti područjima zdravlja, aktivnog odmora i ugostiteljstva – kažu u TZ-u općine Sveti Martin na Muri.

*Ovaj sadržaj donosimo u suradnji s Međimurskom županijom

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti