Četvrtak, 18. travnja 2024.

Na sjeveru prepoznali priliku i sve se više ulaže u turistički najam: ‘Rastu i smještajni kapaciteti i broj noćenja’

Podaci iz pet turističkih zajednica pokazuju da su kontinentalci odlučili svoje nekretnine staviti na rentijersko tržište koje im donosi dodatne prihode

- Oglas -

Broj objekata u obiteljskom smještaju među koje ulaze apartmani, sobe, kuće za odmor i slično unazad pet godina znatno je porastao u kontinentalnom dijelu Hrvatske, točnije u Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Osim zamjetnog rasta obiteljskih smještajnih kapaciteta od 2018. do kraja prošle godine, u tim županijama raste i broj noćenja.

Podaci iz pet turističkih zajednica pokazuju da su kontinentalci odlučili svoje nekretnine staviti na rentijersko tržište koje im donosi dodatne prihode.

- Oglas -

Što se tiče obiteljskih smještajnih kapaciteta, zadnjih pet godina u Međimurskoj županiji porasli su za 51 posto. Građani su prepoznali priliku te su uz relativno manja ulaganja aktivirali neiskorišten nekretnine.

Gosti Međimurja najviše cijene zabačene predjele, a prosječno vrijeme boravka u 2023. godini bilo je 2,13 dana po gostu i u odnosu na 2019. godinu poraslo je za 10 posto. Rast bi bio veći da se nije ispriječio covid, što tvrde i iz drugih turističkih zajednica.

Kristina Sočev, pomoćnica direktora koprivničko-križevačke Turističke zajednice
Kristina Sočev, pomoćnica direktora koprivničko-križevačke Turističke zajednice // Foto: Zvonimir Markač

Kristina Sočev iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije kaže da je na njihovom području 2018. godine u obiteljskom smještaju bilo 29 smještajnih jedinica s 82 kreveta, dok ih je sa zadnjim danima 2023. bilo 86 s 206 kreveta.

Za razliku od Međimurske, u Koprivničko-križevačkoj županiji neznatno se više iznajmljuju smještajni kapaciteti u urbanim dijelovima županije.

“Prošle godine prosječno vrijeme boravka u našoj županiji bilo je nešto manje od tri dana, a prije pet godina bili smo jednodnevna destinacija”, kaže Kristina Sočev.

- Oglas -

Među gostima poslovnjaci, ljubitelji prirode i mira

Da je iznajmljivanje apartmana i kuća za odmor na kontinentu postalo lukrativna djelatnost, potvrdila je za Hinu Vedrana Milivojević iz tvrtke Skitnica koja u Koprivnici i njenoj blizini “renta” 29 smještajnih jedinica.

“Primijetili smo da naše objekte ne unajmljuju klasični turisti, nego ljudi koji su poslovno vezani za Koprivnicu”, kazala je Vedrana Milivojević i dodala da u tome veliku ulogu igraju kompanije kao što su Podravka, Mautner, Carlsberg i druge.

Kao gosti, kaže, pojavljuju se i građani koji rade u inozemstvu te u središte Koprivničko-križevačke županije dolaze radi obiteljskih i prijateljskih okupljanja i slavlja.

Što se Varaždinske županije tiče, broj privatnih iznajmljivača kuća za odmor znatno je narastao. Prije pet godina ta je županija brojala 51, da bi krajem 2023. imala 169 objekata namijenjenih iznajmljivanju.

Prema podacima iz sustava e-visitor, ukazuju iz tamošnje Turističke zajednice, vrijeme boravka gostiju se zadnjih pet godina produžilo s tri i pol na četiri i pol dana.

Zelene oaze podalje od gradova i većih naselja najveći su mamac za goste željne odmora. Na takvim se mjestima uglavnom i nalaze kuće za odmor koje gostima, pretežno iz Njemačke, Austrije, Danske, Nizozemske, Slovenije i Italije, nude najvišu razinu komfora, kazali su iz varaždinske Turističke zajednice koji su svoj odgovor fokusirali na kuće za odmor.

Dometnuli su kako je u tim objektima prije pet godina zabilježeno 8900 noćenja da bi danas ta brojka dostigla 41.000.

Kuća za odmor u Donjoj Voći
Kuća za odmor u Donjoj Voći // Foto: Foto agencija Sjever

Na području Virovitičko-podravske županije turizam se počeo sustavno razvijati što podrazumijeva rast i povećanje smještajne ponude u obliku apartmana i kuća za odmor.

Od 2020. do 2024. godine broj smještajnih objekata u obiteljskom smještaju povećan je za 34 posto, povećanje broja soba u smještajnim objektima je 21,5 posto, dok je za 20,6 posto povećan broj ležajeva, odgovorili su iz Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Slično se može čuti i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Početkom 2019. bilo je otvoreno 72, a krajem 2023. godine ukupno su registrirano 182 jedinice u obiteljskom smještaju.

“Vrijeme boravka i zadržavanja gostiju na području naše destinacije produžuje se”, piše u odgovoru na upit Hine kojeg potpisuje Marcel Medak, direktor tamošnje Turističke zajednice. Apartmani se u jednakoj mjeri iznajmljuju u urbanim dijelovima, kao i u zabačenim područjima.

Tekst: Ozren Špiranec

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti