Subota, 20. travnja 2024.

Na Trgu svetog Marka prosvjed lijevo-liberalnih stranaka

Prosvjedom žele osvijestiti ljude da su procesi koji se trenutno događaju u Hrvatskoj opasni za cijelo društvo i pozivaju sve građane koji žele pružiti otpor pljački, sustavnom uništavanju Hrvatske i gaženju slobode da im se pridruže na prosvjedu

- Oglas -

Pod nazivom ‘Dosta je! Odmah na izbore’ danas, u subotu, je u 11 sati na Trgu svetog Marka počeo prosvjed koji organizira 11 parlamentarnih stranaka lijevo-liberalne oporbe, koje će s njega zatražiti zaustavljanje korupcije, kriminala, pljačke i HDZ-ove uzurpacije vlasti te raspisivanje izbora odmah.

Lijevo-liberalnu oporbu ujedinilo je i diglo na noge imenovanje za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, čovjeka za kojeg navode da je ‘HDZ čovjek’ koji se druži s kriminalnim miljeom, koji laže i evidentno je odavao informacije iz istraga osobama kojima to nije smio.

Prosvjedom žele osvijestiti ljude da su procesi koji se trenutno događaju u Hrvatskoj opasni za cijelo društvo i pozivaju sve građane koji žele pružiti otpor pljački, sustavnom uništavanju Hrvatske i gaženju slobode da im se pridruže na prosvjedu.

- Oglas -
Prosvjed lijevo-liberalnih stranaka na Trgu svetog Marka
Prosvjed lijevo-liberalnih stranaka na Trgu svetog Marka // Foto: SDP Hrvatska

Imenovanje Turudića prelilo čašu

Hrvatska je demokratska država i nećemo dopustiti da krene putem kojim je Aleksandar Vučić odveo Srbiju, poručuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Ovi izbori koji su pred nama više nisu izbori u demokraciji, nego su postali izbori za demokraciju”, naglasio je Grbin.

Imenovanje Turudića glavnim državnim odvjetnikom kap je koja je prelila čašu nakon čega više nema nikakvog smisla nastaviti rad u Saboru, kazala je Sandra Benčić (Možemo!). Nužno je da građani na izborima kažu da ne žele više takvu korumpiranu vlast, Vlada nema više nikakav legitimitet i mora otići, poručila je.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) ustvrdio je da je u Hrvatskoj ugrožena demokracija i to je glavni razlog za prosvjed.

- Oglas -

Organizatori prosvjeda su i Fokus, IDS, Reformisti, Centar, GLAS, SsiP, RF i HSS.

Kažu kako su Markov trg izabrali kao simbolično mjesto za prosvjed jer ‘svi problemi ove zemlje dolaze s Markova trga’, dok im iz vlasti poručuju da je to zato jer ga je lako popuniti.

Prosvjed lijevo-liberalnih stranaka na Trgu svetog Marka
Foto: SDP Hrvatska

Desne stranke: Nismo pozvane

Oporbene stranke desnog spektra nisu uključene u organizaciju prosvjeda jer, tvrde organizatori, nisu bili jasni oko Turudića.

Mostovac Nikola Grmoja kazao je da ih je Možemo! isključio iz organizacije zbog stava oko ilegalnih migracija, a predsjednik DP-a Ivan Penava da nisu pozvani.

Penava je međutim članovima svoje stranke poručio da mogu ako žele pojedinačno se odazvati.

Vladajući HDZ predviđa fijasko prosvjeda navodeći da stranke koje organiziraju prosvjed ne predstavljaju snažnu političku alternativu aktualnoj vlasti i vladajućoj većini.

Vlast: Protiv čega prosvjeduju?

“Radi se o jako heterogenoj skupini, o ljudima koji se međusobno ne podnose, ali očito iz želje da se popravi njihova politička situacija, iz želje da dobiju i određenu pozornost, kreću u ovaj predizborni skup”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Premijer Andrej Plenković komentirao je da opozicija, koja cijelo vrijeme nema ideje, fabricira krizu.

“Protiv čega će ljevica prosvjedovati? Protiv rasta BDP-a, plaća, mirovina, zaposlenosti, Rafala, Bradleya, Pelješkog mosta, LNG terminala, Vc koridora, Istarskog ipsilona, sredstava za obnovu Zagreba za koja smo se izborili”, ironično je upitao, uz poruku da Vlada nastavlja raditi za boljitak.

Organizatori prosvjeda najavili su da na njega iz drugih krajeva Hrvatske dolazi 20 autobusa.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti