Četvrtak, 2. prosinca 2021.

Nitko nije uspio sastaviti većinu u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije

Preostaje još 30 dana da netko sastavi natpolovičnu većinu, odnosno da skupi glasove 19 zastupnika u Županijskoj skupštini

Preporučujemo

Kao što se i nagađalo, nitko nije uspio stvoriti većinu u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije pa tako na današnjoj konstituirajućoj sjednici u koprivničkom Domu mladih nije održan izbor predsjednika i potpredsjednika Županijske skupštine.

Novi saziv Županijske skupštine ima 37 članova, a za većinu je potrebno njih 19.

Podsjetimo, izborna lista SDP-a, HSLS-a i GLAS-a dobila je 10 mandata, HDZ-ova njih osam, Nezavisni Željka Lackovića također osam, Mrežina četiri, lista grupe birača nositelja Marija Rajna tri, HSS-ova dva i Mostova isto dva.

Današnju sjednicu vodio je Mladen Kešer (SDP) jer je njegova lista dobila najviše mandata u Županijskoj skupštini.

Na sjednici je bilo prisutno 35 od 37 članova Županijske skupštine.

Dnevni red je jednoglasno prihvaćen, a konstituirajuća sjednica započela je izborom predsjednika i članova Mandatnog povjerenstva. Za predsjednicu Mandatnog povjerenstva izabrana je Verica Rupčić, a za članove Tomislav Golubić i Petar Dombaj. I taj je izbor prošao jednoglasno.

Po sili zakona župan Darko Koren (Mreža) i njegov zamjenik Ratimir Ljubić (HDZ) ne mogu biti članovi Županijske skupštine pa su umjesto njih u nju ušli Goran Gregurek iz Križevaca i Miroslav Kovačić iz Kalinovca.

Isto tako, ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić odlučio je ostati na toj poziciji pa će ga u Županijskoj skupštini mijenjati Stjepan Peršin iz Donje Glogovnice.

Zbog osobnih razloga svoj mandat su u mirovanje stavili i Stjepan Milinković iz Gole te Siniša Pavlović iz Kloštra Podravskog, obojica iz HDZ-a, a mijenjat će ih stranački kolege Eugen Pali iz Gole i Ivan Čupen iz Kloštra Podravskog.

Nakon prisege je još održan i izbor članova Odbora za imenovanja. I tu je jednoglasno prošao Kešerov prijedlog koji se, kako kaže, vodio odlukom birača na izborima. Za predsjednika je tako izabran Stjepan Peršin, a za potpredsjednicu Sandra Sinjeri. Za članove su izabrani Dejana Milodanović, Mario Martinčević, Mladen Kešer, Miljenko Flajs i Darko Markić.

Preostaje još 30 dana da netko sastavi natpolovičnu većinu, odnosno da skupi glasove 19 zastupnika u Županijskoj skupštini.

I župan Darko Koren i Mladen Kešer u izjavama medijima rekli su da se nadaju da će se uspjeti stvoriti većina u Županijskoj skupštini kako bi se što prije krenulo s radom na dobrobit svih građana.

Najnovije objave