Utorak, 5. prosinca 2023.

Od ponedjeljka se ponovno vozimo vlakom

Radnici HŽ Infrastrukture osiguravali su redovit i siguran promet ponovnom uspostavom putničkoga prijevoza na hrvatskim prugama

- Advertisement -

U skladu s mjerama Vlade za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 javni prijevoz putnika u željezničkom prometu ponovno će se uspostaviti u ponedjeljak 11. svibnja.

Iako je tijekom cijele krize izazvane virusom COVID-19 željeznički teretni prijevoz tekao bez prekida, a radnici HŽ Infrastrukture osiguravali redovit i siguran promet, ponovnom uspostavom putničkoga prijevoza na hrvatskim prugama prometovat će osim teretnih vlakova više od 400 vlakova za prijevoz putnika.

– Stoga vas molimo da putem svojih medija prenesete upozorenja sudionicima u cestovnom prometu da povećaju pozornost pri kretanju preko željezničko-cestovnih prijelaza te da obavezno poštuju prometnu signalizaciju – priopćili su iz Hrvatskih željeznica.

- Advertisement -

Naime, međunarodna i nacionalna statistika pokazuju da su čak u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima krivi sudionici u cestovnome prometu (vozači, biciklisti, pješaci). Usto, svake godine na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske vozači, ne poštujući signalizaciju, polome petstotinjak polubranika.

Kako bi smanjila sve vrste nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima i sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete pri neopreznom prelaženju preko pruge, HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju Vlak je uvijek brži.

Također, u skladu s obvezujućom mjerom Agencije za sigurnost željezničkog prometa sljedećih mjesec dana (od 11. svibnja do 11. lipnja) svim prijevoznicima naloženo je da daju zvučne signale nailaskom na sve željezničko-cestovne prijelaze. Mjera je donesena radi sprječavanja nesreća i povećanja sigurnosti željezničkoga i cestovnoga prometa.

U Hrvatskoj postoji 1503 željezničko-cestovna prijelaza i svi su osigurani na jedan od propisanih načina osiguranja u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti