Utorak, 28. rujna 2021.

Odluka Vlade: kreće se s izdavanjem Covid putovnice

EU digitalna COVID potvrda će se koristiti sukladno općoj uredbi o zaštiti podataka i isključivo samo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi

Preporučujemo

Vlada je u ponedjeljak održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde.

Iz Banskih dvora je priopćeno kako je hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada te je formalno provedena procedura integracije s EU pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost.

Također, Ministarstvo unutarnjih poslova je uspješno integriralo validaciju EU digitalnih COVID potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te su osigurani svi organizacijski i tehnički preduvjeti za provedbu odluke Vlade o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde.

Iako će procedura usvajanja uredbe o digitalnoj COVID potvrdi EU-a biti dovršena krajem lipnja, interoperabilni europski pristupnik za središnju razmjenu javnih PKI certifikata država članica formalno počinje s radom od danas i sve države članice koje imaju razvijeno, testirano i od strane Komisije potvrđeno nacionalno rješenje, mogu implementirati procese izdavanja i validacije EU digitalnih COVID potvrda u nacionalnim sustavima.

Hrvatska je kroz procedure prijave i testiranja s Europskom komisijom potvrdila spremnost te ishodila odobrenje Komisije za integraciju s EU pristupnikom i u cijelosti je spremna za uvođenje EU digitalne COVID potvrde.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite koje se donose sukladno Zakonu za zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

AKD će putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr, učiniti građanima dostupnim sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda, a također će mrežne stranice i redovito ažurirati.

EU digitalna COVID potvrda će se koristiti sukladno općoj uredbi o zaštiti podataka i isključivo samo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi, zaključuje se u priopćenju Vlade.

Najnovije objave