Nedjelja, 2. listopada 2022.

Odzvonilo anonimnim komentatorima ispod novinskih članaka

Do sada je, u slučajevima kada se radilo o kaznenim djelima koja se procesuiraju, po službenoj dužnosti policija otkrivala IP adrese lažnih profila s kojih je poslan komentar i tako dolazila do počinitelja

Preporučujemo

U skoroj budućnosti odzvonit će anonimnim komentatorima ispod tekstova, koji zloupotrebljavaju medijski prostor za govor mržnje i poticanja na nasilje, najavila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, navodeći kako je u konačnom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima izmijenjen članak 93., koji je izazvao najviše prijepora, donosi Zagorje International prenoseći Slobodnu Dalmaciju.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek // Foto: Vlada RH

Naime, sporni je članak u prethodnoj verziji izmjena predvidio da vlasnici i urednici medija odgovaraju i za sadržaj anonimnih komentara. Primjerice, ako se radi o kršenju zakona pozivanjem na nasilje i mržnju u komentaru ispod novinarskog teksta koji je napisao netko s lažnog profila, kaznu bi plaćao “pružatelj elektroničke publikacije”.

Time bi nakladnicima prijetile kazne od 100.000 do milijun kuna za nešto što je napisao netko tko ne želi otkriti svoj identitet. No, u konačnoj verziji Zakona ipak će za takve komentare odgovarati sam autor, što, naravno, znači da će se svatko tko želi komentirati, prije pisanja komentara morati registrirati, dajući svoje osobne podatke.

Do sada je, u slučajevima kada se radilo o kaznenim djelima koja se procesuiraju, po službenoj dužnosti policija otkrivala IP adrese lažnih profila s kojih je poslan komentar i tako dolazila do počinitelja. Tu se najčešće radilo o kaznenim djelima prijetnje, dok se za kaznena djela uvrede i klevete mora podnijeti privatna tužba jer kod njih policija i državno odvjetništvo ne provode izvide i ne vode kazneni progon po službenoj dužnosti, piše Slobodna Dalmacija.

- Advertisement -

Najnovije objave