Nedjelja, 2. listopada 2022.

Općina Novigrad Podravski pristupila je Europskom sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju

Regionalna energetska agencija Sjever za Općinu će izraditi plan mjera za smanjenje emisija CO2 i smanjenje utjecaja klimatskih promjena do 2030. godine

Preporučujemo

Općina Novigrad Podravski pristupila je Europskom sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju, Covenant of Mayors.

Ovime se Općina pridružila mnogim lokalnim tijelima vlasti u Hrvatskoj i EU koja su se dobrovoljno posvetila provedbi ciljeva Europske unije za klimu i energiju te je time usvojila dugoročne ciljeve smanjenja potrošnje energije i povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja štetnih emisija i utjecaja klimatskih promjena.

Pristupanjem ovoj inicijativi Općina se uključila u izradu lokalnog zajedničkog Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP), zajedno s još šest drugih općina koje gravitiraju Gradu Koprivnici.

U sklopu toga Regionalna energetska agencija Sjever (REA Sjever) za Općinu će izraditi plan mjera za smanjenje emisija CO2 i smanjenje utjecaja klimatskih promjena do 2030. godine.

Tako će Općina dobiti jednu od bitnih komponenti lokalne strategije održivog razvitka, što će u narednom razdoblju predstavljati temelj za odabir i pokretanje lokalnih projekata koji će utjecati na opće povećanje učinkovitosti potrošnje energije u Općini.

Također, Općini će biti olakšano ili omogućeno i pristupanje ostalim EU inicijativama, projektima i sredstvima kojima EU potiče povećanje energetske učinkovitosti i uvođenje obnovljivih izvora energije.

“Već smo učinili prvi korak – u suradnji s REA Sjever svim svojim mještanima od sada dalje omogućavamo besplatnu stručnu pomoć i savjetovanje za prijavu sufinanciranja energetske obnove svoje obiteljske kuće. S bespovratnim sredstvima možete zamijeniti stolariju ili toplinski izolirati fasadu, uvesti grijanje na sječku ili pelete, postaviti solarne kolektore za vodu ili solarnu elektranu na krov”, istaknuli su iz Općine Novigrad Podravski.

- Advertisement -

Najnovije objave